— Jeg gir meg ikke før den er fjernet, sier barneombudet..

– Vi betaler foreldre for at de ikke skal bruke barnehage. Kontantstøtten kan på den måten bli en trussel mot barn som lever i faresonen, barn som er utsatt for omsorgssvikt, mishandling og misbruk. Det blir færre øyne som ser dem, sa Hjermann på et seminar om incest i Trondheim fredag.

Da barneombudet første gang gikk til angrep på kontantstøtten, fikk han refs fra ledelsen i Barne- og familiedepartementet. Denne kritikken tar Hjermann med stor ro:

– Jeg sier hva jeg vil, til hvem jeg vil, når det passer meg. Uttalelsene mine om kontantstøtten er så langt ikke tilbakevist av en eneste fagperson, sier Hjermann til Adresseavisen.

Oppfordres til kontantstøtte

Barneombudet har fått meldinger fra flere kommuner om at sosialetaten overtaler vanskeligstilte foreldre til å ta imot kontantstøtte i stedet for å sende barna sine til barnehage. Hvis familier lever på sosialstøtte, vil en slik ordning være billigere for kommunene.

– Samtidig er 3.500 kroner i måneden mange penger for foreldre som sliter med dårlig økonomi. Men trolig er det mange av nettopp disse barna som ville ha hatt størst utbytte av en barnehageplass, sier Hjermann, som bekymrer seg over at mange av dagens barn blir sett av færre voksne.

Overrasket

Heller ikke besteforeldrene er til stede i samme grad som før. Man kan dermed risikere at vanskjøtsel, overgrep og mishandling blir vanskeligere å oppdage, sier Hjermann.

Statssekretær Hans Olav Syversen i Barne- og familiedepartementet er overrasket over kritikken.

– Det forundrer meg at Hjermann nå nærmest benytter enhver anledning til å kritisere dagens kontantstøtteordning. Men barneombudet har ingen makt til å avvikle dagens ordning. Det kan bare politikerne gjøre, sier Syversen.

– Så vidt jeg kan se går ingen politiske partier inn for obligatorisk barnehage til alle, sier Syversen.