KRISTIANSAND: — Vi er vant til å bo på 132 kvadratmeter, så vi må kvitte oss med mye, sier Grethe Andersen, lettet etter å ha underskrevet kjøpekontrakten på treroms leilighet i Teglstien på Lund i går.

2004 er uten tvil «all time high» på leilighetsmarkedet i Kristiansand.

— Det blir mye penger av det, erkjenner en smørblid Svein Engedal, daglig leder for ABCenter Prosjekt, som alene omsetter over 300 nye leiligheter for godt over en halv milliard kroner i år.

Til sammenligning endte han på «beskjedne» 325 millioner i fjor, da de omsatte 190 leiligheter.

Utbyggere smir jernet

Og når Meglerhuset Sædberg og Garanti KOBB følger opp med om lag 150 og 100 millioner kroner hver seg i 2004, mens de andre meglerne har solgt en rekke mindre prosjekter, nærmer totalsummen seg ufattelige én milliard kroner i «det store leilighetsåret» for Kristiansand.

Svein Engedal mener byen har vært sultefôret på gode prosjekter de siste ti årene. Stabil og lav rente utløser nå et leilighetsskred.

— Utbyggerne ønsker å ha ut prosjektene når tidene er som de er, forteller han.

Fædrelandsvennen har tatt en nærmere titt på noen byggegroper i byen. Og dem er det mange av - de fleste meget sentrumsnære.

— For meg som liker sjøen og bademulighetene, er dette veldig greit, sier Grethe Andersen, som nevner mannens sviktende helse som en viktig årsak til flyttingen.

I Teglstien mellom Bertesbukta og Stadion får ekteparet 25 naboer, de fleste pluss minus 60 år. Etter snart 30 år i Torridalsveien 1, ser de fram til en lettstelt bolig fra neste høst.

— Da har jeg mer energi til hytta på Iveland, som også trenger vedlikehold, sier 68-åringen.

Eie, ikke leie

En bunke nye byggeplaner ligger i skuffen til Svein Engedal. Det gjelder å tilby akkurat det markedet etterspør i øyeblikket, og ikke kopiere andre prosjekter.

— De som etterspør mindre leiligheter, ønsker sentral beliggenhet. Prosjekter litt utenfor byen er attraktive for dem som har solgt eneboligen og ønsker å bo i nærområdet, nevner han.

Engedal snakker for eksempel om Hovedgårdstunet byggetrinn 1 og 2 ved Vågsbygd Senter, der 100 av 125 enheter er «revet bort».

Av de 273 nye leilighetene ABCenter Prosjekt har solgt hittil i år, til en totalsum på 460 millioner kroner, er det også mange ett- og toroms leiligheter.

Stadig flere studenter og enslige har skjønt at eie kan være lurere enn leie.

— Mange ser at det er mulig og lønnsomt å kjøpe en 30 kvadratmeters leilighet til 900.000 kroner. Om man bor i Kristiansand i minst tre til fem år, skal det mye til om ikke dette er en smart investering, mener Svein Engedal.

Normal pris per kvadratmeter ligger på 20.000 til 30.000 kroner for en ny leilighet. For de mest eksklusive runder prisen 40.000, som på Strandpromenaden og Lahelle Brygge. Begge disse stedene ble imidlertid to tredeler av leilighetene solgt i fjor.

vegard.damsgaard@fedrelandsvennen.no