KRISTIANSAND: — Olsen var en pioner i Norge og hadde studert behandlingsformen i USA. Vi var den første offentlige klinikken i Norge som behandlet etter denne metoden. Fortsatt er det bare to offentlige institusjoner som bruker den, sier Kristensen.

Han legger ikke skjul på at behandlingen har vært omstridt.

— Det er fordi den ser på rusavhengighet som sykdom, som en bio-psyko-sosial sykdom. Det har vært vanskelig å få gjennomslag for dette synet, fordi andre mener det ligger ansvarsfritak i sykdomsbegrepet, sier han.

I følge Minnesota-modellen kan en person ikke gjøre noe for at hun har fått sykdommen, men når den først er der, har personen ansvar for å gjøre noe med det. Behandlingen går ut på å bevisstgjøre den rusavhengige og motivere vedkommende til å endre livsstil.

— Det som særlig skiller denne behandlingen fra psykiatriens syn, er at vi ikke ser på rusavhengighet som symptom på noe annet, men som en primærlidelse. Og det er en lidelse som er kronisk og varer livet ut. Uten behandling vil rusmisbruk gi 12-15 års for tidlig død, slår Kristensen fast.