Statens havarikommisjon for luftfart og jernbane ble 1. september i år utvidet til også å omfatte landeveisulykker. Kommisjonen heter nå Havarikommisjonen for transport.

— De tre lastebilveltene i Sør-Rogaland og ved Suleskard for halvannen uke siden ble de første landeveisulykkene som den utvidede kommisjonen har startet granskingen av, opplyser direktør Sverre Quale i den nye Havarikommisjonen for transport, til Aftenbladet.

Ulykkene mellom Sirevåg og Egersund samt på veien mellom Sirdal og Setesdal har mye til felles. Det som skjedde var en god prøve for kommisjonens nye oppgave og det videre samarbeidet med politi og veivesenet, sier lederen av Statens havarikommisjon, til Aftenbladet.

Quale viser til at ved to av ulykkene omkom sjåførene. I alle tre tilfeller skaper et konglomerat av eiere et uoversiktlig ansvarsforhold. Det blir nå Havarikommisjonens oppgave å finne ut av dette.

Deres jobb blir primært å kartlegge årsakforhold og hindre gjentakelser. Kommisjonsarbeidet skal ikke peke ut eventuelle syndebukker.