KRISTIANSAND: — Nei, det synes jeg ikke det skal. Pleierne har det så travelt, sier 85 år gamle Astrid Tønnesen som bor i omsorgsleilighet på Grimtunet.

Hun klarer seg selv, men hjemmesykepleien er innom én gang i uka for å etterfylle tablettdosetten. - Jeg trenger det besøket for å føle meg trygg. Jeg skulle gjerne sett dem daglig fordi jeg er mye alene, sier hun.

Sykepleier Hilde Gundersen er uenig i at det er for lett å få hjelp. Hun mener det er mer penger som behøves.

Sterk vekst

Siden september i fjor har det vært en bortimot galopperende økning i antall personer over 70 år som får besøk fra hjemmesykepleien i Kristiansand. Dermed sprekker budsjettet med ti millioner kroner i året.

Årsaken er at de som utfører tjenestene i det daglige, pleierne og sonelederne, i mye større grad enn før har skrevet endringsnotater og krevd mer ressurser, ikke bare godtatt nivået til EBT (enhet for behovsvurdering). I september 2005 hadde hjemmesykepleien 1794 brukere som fikk 30517 timer hjelp.

I oktober i år hadde antallet brukere økt med 155, til 1949 som fikk 35.606 timer hjelp.

— Mange som ikke ville fått hjelp i det hele tatt i andre kommuner, får hjelp i Kristiansand. Det er alvorlig, fordi det da fort kan bli for lite penger til å hjelpe dem med store behov, sier rådgiver Ingvald Rolstad i Ressurssenter for omstilling, som de siste ukene har analysert eldreomsorgen i Kristiansand.

Rolstad ser ingen andre grunner til økningen enn at kommunen er blitt «slappere» med å si ja til folks ønsker.

Verken antall eldre, naturlig økning i behov eller tidligere utskrivningspraksis fra sykehus forklarer økningen.

Dramatisk

Fungerende helse- og sosialdirektør Arild Rekve minner om at det var stort fokus både internt i kommunen og i media på kvalitet i fjor høst. Han tror økningen i hjemmesykepleie har noe med dette å gjøre. - Fokus på kvalitet er bra, men kan ha overskygget at vi også skal drive riktig og rasjonelt, sier han.

Rekve sier det blir dramatisk hvis ikke det strammes inn på når folk skal få hjelp.

— Da vil alle ekstrabevilgningene og økningene i omsorgsbudsjettene spises opp på de letteste pasientene, og hele eldreomsorgen kommer ut å kjøre. De nye pengene trenger vi til tung omsorg, særlig i leddet før sykehjemsplass, altså omsorgsboliger, sier Rekve.

FAKTA

Hjemmesykepleien

I oktober mottok 1949 kristiansandere hjemmesykepleie.

De fikk totalt 35.505 timer

På ett år har hjemmesykepleien økt tilbudet med over 5000 timer i måneden.