KRISTIANSAND: Nettstedet, som er uten redaktøransvar, hevder selv å kunne avsløre hvem idrettsutøveren er. Med fullt navn og bilde er mannen identifisert på nettstedets hovedside.

— Jeg synes det er en fullstendig uting. Det vi snakker om her er en siktelse. Det skal ikke skje at folk identifiseres i media så lenge saken er under etterforskning og det foreløpig bare er tatt ut en siktelse, sier 32-åringens forsvarer, Sveinung Johnsen, til fvn.no.

Mannen som står oppført som redaktør for det utenlandske nettstedet, er tidligere dømt for drap, ran og mishandling. Medarbeideren som har publisert navnet på idrettsutøveren, er tidligere dømt for æreskrenkelser.

Avventer

Forsvarer Johnsen har foreløpig ikke vurdert søksmål mot nettstedet.

— Nå må vi først la politiet etterforske saken, så får vi se hva vi gjør etterpå. Vi avventer hva politiet kommer fram til, sier han.

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener det er beklagelig at nettstedet har identifisert mannen.

— Dette er sider uten redaktøransvar, og de er derfor ikke bundet av presseetiske normer. Bare myndighetene kan gjøre noe med disse sidene gjennom lovverket, sier han til fvn.no.

Kokkvold påpeker at selv om nettstedet har publisert navnet, er det ingen grunn til at andre skal gjøre det samme.

— At navnet finnes på en slik nettside, betyr ikke at norske redaksjoner kan offentliggjøre navnet. Ingen kan bruke dette som påskudd for selv å identifisere, så lenge det bare dreier seg om en siktelse, sier han.

Bildetabbe

Svenske Aftonbladet publiserte mandag en artikkel på nettsiden med et sladdet bilde av 32-åringen. Det de ikke var klar over, var at personer med et snev av teknisk innsikt kunne bruke bildet på nettsiden til å få fram navnet på vedkommende.

— Det ble en teknisk feil på bildet som gjorde at folk kunne hente ut informasjonen som var tilknyttet. Feilen er nå rettet opp, medgir en journalist i Aftonbladet til fvn.no.

Aftonbladet er ikke alene om å ha tabbet seg ut. Mandag meldte NRK at svenske medier går langt i sine antydninger om hvilken kjent idrettsutøver det dreier seg om. I samme artikkel på NRKs nettsider skrev de også at norske medier ikke har gått ut med verken navn eller hvilken idrett mannen driver med, men NRK hadde imidlertid lagt saken under en seksjon på nettsiden som tydelig fortalte idrettsgrenen til mannen.

En journalist i NRK Sporten innrømmer tabben overfor fvn.no.

— Vi legger den alltid på to forsider. Vedkommende som har publisert artikkelen har sikkert ikke tenkt seg om, sier NRK-journalisten.

Saken lå fortsatt på seksjonssiden da fvn.no tok kontakt med NRK onsdag, men forsvant bare få minutter etterpå.

Også på det åpne nettleksikonet Wikipedia ble navnet på den siktede idrettsutøveren offentliggjort. Informasjonen er nå slettet.