BIRKENES: — Kloakklukta er kjempekvalmende. Vi får hodepine og blir ukonsentrerte, sier Gina Sagstuen (15) og Ine Beate Hommen (15) som går i tiende klasse på Engesland skole.

Slår alarm

Også åttende-klassingene Vetle Hovland (13) og Tor Arne Flatland (13) plages av den problematiske kloakklukta som er blitt stadig verre i løpet av det siste året.

— Å stenge skolen er en mulighet vi har luftet, sier rektor Ingeborg Andrea Dale.

Nå slår skolens verneombud, Liv Belland, alarm overfor Birkenes kommune. Hun krever at arbeidet med å installere kum må settes i gang umiddelbart.

— Vi ble lovet at det skulle skje i september, så i månedsskiftet oktober/november, men det skjer ingenting!

Verneombudet synes situasjonen er ille for både elever og ansatte ved skolen.

— Noen ganger holder vi på å kaste opp på grunn av lukta, og elevene sitter og fryser med alle vinduene oppe, forteller Belland.

Uforsvarlig

Ifølge skolens vaktmester gjennom 24 år, Gunnar Svend Nygård, har kloakklukta både innen- og utendørs vært et problem siden skolen åpnet i 1982. Men problemet har forsterket seg veldig det siste året.

— Det er en voldsom kloakklukt i deler av bygget. Det skyldes tomdraging av rørforbindelsen mellom bygget og slamtank. Situasjonen er uforsvarlig, sier Nygård.

Den sterke kloakklukta dukker opp med ulike tidsintervaller.

— Noen ganger er lukta der fra morgenen av. Andre ganger dukker den opp utover dagen. Vi kjenner det i alle rom, sier rektor Ingeborg Andrea Dale.

Utendørs er kloakklukta spesielt plagsom for ungene i Engesland barnehage. Barnehagen ligger like ved skolen, og ungene oppholder seg mye utendørs.

— Vi skal få nytt renseanlegg, men nå er det utsatt til våren. Det er ikke godt nok. Vi savner en fremdriftsplan, sier Dale.

Utsettelse

Overingeniør i Birkenes kommune, Kjell Andersen, sier til Fædrelandsvennen at han skal se nærmere på forholdene ved Engesland skole til uken.

— Jeg kjenner ikke detaljene i huset innvendig, så jeg kan ikke si nå hvilke strakstiltak som kan settes i gang. Jeg må drøfte det med vaktmesteren, sier Andersen.

Når det gjelder utsettelsen av installering av nytt renseanlegg, sier Kjell Andersen følgende:

— Jeg har blingset på tidsbruken her. Grunneierne i området ønsker ikke den løsningen jeg har sett for meg. Nå må vi vente til våren.