KRISTIANSAND: — Vi har skjellig grunn til å mistenke dem for bedrageri, sier vakthavende politiadvokat Carl Henning Leknesund til fvn.no.

Det var 00.30-tiden natt til lørdag at de fem ankom Kristiansand med Superspeed. I bilen deres fant politiet både innsamlingsbøsser og utstyr for å plombere bøssene.

Bøssene var merket med ”Redde gatebarna”. Politiet fant også ferdig utfylte dokumenter. Et av dokumentene er et søknadsskjema til politiet i Rogaland.

— De har trolig fått tillatelse til å samle inn penger andre steder i Europa, sier Leknesund.

Bevisproblematikk

Politiadvokaten mener problemet med det norske regelverket er at folk flest kan samle inn penger til hva som helst, så lenge pengene går til det angitte formålet.

— Det blir først bedrageri når pengene går til noe annet, sier han.

- Er det ikke da vanskelig å bevise at de som er pågrepet hadde til hensikt å drive svindel?

— Vi har bevisproblematikken her. De ble jo stanset, så de har jo ennå ikke lykkes med å få inn penger. Det er usikkert om dette kan anses som et straffbart forhold, påpeker Leknesund.

- Pengene til gatebarn

De fem som er pågrepet hevder at pengene skal gå til en navngitt organisasjon for sigøynere, retter mot rumenske gatebarn. Politiet har ikke funnet bevis på at denne organisasjonen eksisterer.

— De har ikke vært i kontakt med norske myndigheter, og det er også andre mistenkelige forhold med denne saken. Blant annet har bilen deres ugyldige Schengen-papirer, sier Leknesund.

De siktede skal avhøres i løpet av lørdagen.

Oppfordrer til forsiktighet

Politiet advarer mot falske bøssebærere som forsøker å svindle penger til seg ved hjelp av falske bøsser.

— Jeg maner til stor forsiktighet i forhold til utenlandske bøssebærere som kommer til Norge. Folk bør stille kritiske spørsmål og kreve dokumentasjon, understreker Leknesund.

Politiet opplyste søndag at de fem siktede personene er løslatt etter avhørene.