FLERE SVINDLER: Agder-politiet har seks-syv saker i året med sørlendinger som er svindlet. Mange nekter å innse hva som foregår og fortsetter å sende penger. Foto: Torstein Øen

AGDER: I dag kunne Fædrelandsvennen fortelle historien om sørlendingen som har betalt nesten 15 millioner kroner til en svindlerbande i Spania. Ifølge Økokrim er han langt fra den eneste som lar seg lure.

— Det er ikke uvanlig. Det skjer noen ganger i året og utbetalingene har da ofte foregått over flere år, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrims bedrageri- og korrupsjonsteam.

Les også: Sørlending svindlet for 14,7 millioner av nigeriansk mafia

At noen lar seg loppe for et beløp i denne størrelsesorden skjer tre-fire ganger i året. Det vanligste er summer på mellom to og fire millioner kroner.

— Det skjer svært ofte, sier Dybo.

Stopper ikke

For tiden holder Økokrim på med en annen, liknende sak fra en annen del av landet.

- Vi har en sak nå med tre-fire menn som har sendt over 20 milloner kroner til Malaysia. En av dem traff en kvinne i utlandet og tror han skal være med på å selge en business i Malaysia. Han har rekruttert et par andre. Vi har snakket med dem flere ganger og de er fullstendig klar over hvordan et typisk bedrageri arter seg. Men dette er ikke et bedrageri. Det er de helt sikre på, sier Dybo.

- Men det er et bedrageri?

— Ja. Det er vi helt sikre på at det er.

Leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet, John Repstad, opplever også at folk nekter å innse at de er utsatt for svindel. Han var nylig i kontakt med en sørlending som har sendt store summer til England.

- Vi hadde ham inne til samtale og orienterte ham om at politiet mener han er utsatt for et bedrageri. Han ble anbefalt om å ikke sende flere penger og eventuelt anmelde forholdet. Nå tar han ikke telefonen når vi ringer og vi antar at han sender mer penger, sier Repstad.

Forretningsideer

Svindlerne, som i all hovedsak er personer fra Nigeria, bruker en rekke metoder for å lure til seg penger. De fleste bedrageriene begynner imidlertid med at en mann treffer en dame.

Mennene blir sterkt involvert følelsesmessig og får ofte høre om problemer de må dekke utgiftene til, for eksempel en syk mor eller syk far. Deretter starter den store svindelen.

- De treffer en dame på nett som etter hvert introduserer dem for en forretningsidé. Det kan være gullhandel, diamanthandel eller noe annet. Ofte reiser de til London eller Madrid for å treffe bedragerne og der får de se "beviser" på at det er store verdier inne i bildet. De får gjerne se en kasse med gull, en kasse med euro eller en kasse med diamanter, sier Dybo i Økokrim.

De siste årene har også flere kvinner blitt svindlet. De faller vanligvis ikke for forslag om forretningsideer, men bidrar for eksempel med penger til legemidler til syke barn.

— De sender heller ikke så mye penger, det er sjelden beløpet overstiger 300.000, sier Dybo.

Alle personene som den omtalte sørlendingen var i kontakt med viste seg å operere med falske identiteter. De 18 som ble pågrepet i Madrid var tyske, spanske og nigerianske statsborgere, men ifølge Dybo har svindlerne generelt bakgrunn fra Nigeria.

— Det er personer fra Nigeria som har spredd seg utover hele verden. Mange oppholder seg ulovlig i England, Spania og Nederland, sier Dybo.

100.000 eposter i måneden

Nigeriasvindlerne i Madrid sendte hver måned ut over 100.000 eposter for å be om penger. Et fåtall lar seg lure, men nok til at de som står bak tjener gode penger.

I Agder får politiet ukentlig melding om nye svindelforsøk.

— I løpet av ett år har vi rundt seks-syv saker hvor folk har betalt ut penger, sier John Repstad.

Metodene varierer, men det dreier seg ofte om en arv eller lotterigevinst som ikke kan hentes ut før en viss sum er betalt. Det foregår også omfattende svindel knyttet til salg av biler og dyr.

Repstad opplyser at i Agder har flere blitt lurt til å betale for traktorer og biler som aldri har blitt levert.

— Vi har fire tilfeller der folk har betalt på forhånd. Blant annet var det en som betalte for en traktor som ble annonsert på Finn.no. Etter en stund ringte han og fortalte at annonsen var lagt ut en gang til. Vi fikk da fjernet den med en gang, sier Repstad.