Trykk på vinduet øverst i artikkelen for å se hva folk lurte på, og hva ekspertene svarte.

Nå kan du klage på eiedomsskatten

Klokken 08.00 åpnet kontoret hvor kristiansandere kan klage på eiendomsskatten sin. Espen Solum var førstemann inn døra.

KRISTIANSAND: — Nå skal jeg bare sjekke hvordan ting fungerer og ta et par stikkprøver. Jeg representerer jo 7500 medlemmer, sa Espen Solum, leder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder. Han var førstemann inn døra, etter at eiendomsskattekontoret åpnet klokken 08.00 mandag.

Lista over eiendomsskatten ble publisert samtidig, blant annet på kommunens hjemmeside.

Du kan se eiendomsskattelista og sjekke skatten din her

Kommunen har landet på en reduksjonsfaktor på 61 prosent, derfor er den oppgitte taksten forholdsvis lav. Kommunens takst, som skal være "forsiktig markedsverdi", er dermed ganget med 0,39 for å finne skattetaksten.

For et hus med takst på to millioner kroner, blir skattetaksten 780.000 kroner.

- Mot eiendomsskatt

— Jeg er mot eiendomsskatt. Skatten rammer blindt uten å ta hensyn til betalingsevne. En minstepensjonist som bor på Lund må betale den samme skatten som en som er bedre stilt, sier Solum.

— Takseringen har ingenting med takst å gjøre. Dette handler om skjønn, påpeker han.

— Jeg etterlyser en skikkelig taksering, med gode ankemuligheter, understreker Solum.

Tar imot klager og spørsmål

Saken fortsetter under bildet

FØRSTEMANN: Prosjektleder Nils Olav Berge (til venstre) hilser på Espen Solum, leder for Huseiernes Landsforbund Vest Agder. Solum var første "kunde" mandag morgen. Bak står prosjektmedarbeider Yngvar Aulin og Kai Berggren, leder av eiendomsskattekontoret. FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

Eiendomsskattekontoret ligger vegg i vegg Servicebutikken til Kristiansand kommune. Mandag bemanner fem personer kontoret for å ta imot eventuelle klager og spørsmål. I tillegg mottar fem personer spørsmål via telefon fra Trondheim (telefon: 38708650). Eiendomsskattekontoret vil være bemannet frem til 28. mars.

— Her kan folk stille spørsmål om taksten som er satt på eiendommen, metodebruk og hvordan eiendommen er vurdert, forklarer Nils Olav Berge, prosjektleder for omtakseringsprosjektet.

I 2009 fikk Kristiansand kommune inn 200 millioner kroner i eiendomsskatt. I 2010 fikk kommunen inn 220 millioner. Etter omtakseringen vil kommunen få inn rundt 257 millioner kroner i 2011 og 265 millioner i 2012. Omtakseringen skal ha kostet 25,6 millioner kroner.

Brev forsinket

Kommunens innbyggere skulle fått informasjon om hva de betaler i eiendomsskatt i posten i dag, mandag. Men brevet er forsinket.

— Brevet blir sendt med A-post i dag, så de fleste får det i posten i morgen, forteller Berge. Han sier at eiendomsskattelistene ligger tilgjengelig i Servicebutikken, på eiendomsskattekontoret og på kommunenes hjemmesider.

Du kan se eiendomsskattelista her

- Hvilke spørsmål forventer du i dag?

— Mange stiller nok spørsmål om hvordan vi har kommet frem til den spesifikke skatten. Det er benyttet en anerkjent metode. Den baserer seg på grundig forarbeid, faktainnhenting og verdianalyser. Samtlige eiendommer er besiktiget. Skatten er korrigert i forhold til tilstanden på og rundt eiendommen, sier Berge. Rundt 20 personer har taksert 36.588 eiendommer i kommunen.

Kan bli en rolig dag

Mandag morgen var det lite trafikk på eiendomsskattekontoret.

— Det blir nok litt rolig i dag, sidene folk ikke har fått brevene i posten ennå. For vår del er det helt greit. Det er greit med litt innkjøring og testing av den nye programvaren, sier Berge.

— Er du fornøyd med taksten av din egen bolig?

— Jeg har ikke sjekket den ennå. Men det blir nok neppe noen klage fra meg, smiler prosjektlederen.