KRISTIANSAND: Den drapstiltalte 22-åringen dro hjem til moren etter å ha drept ekskjæresten. Like utenfor huset sitt på Vige i Kristiansand ble 50-åringen vitne til at sønnen hogg seg selv med en kokkekniv flere steder på kroppen.

I RETTEN: Aktor Jostein Johannessen hos Statsadvokaten i Agder, fører saken på vegne av påtalemyndigheten. Til høyre 22-åringens forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen. FOTO: JON ANDERS MØLLEN Foto: Jon Anders Møllen

Politiet klarte å forhindre at mannen tok sitt eget liv. Han overga seg og ble tatt hånd om av helsepersonell. På sykehus ble han behandlet for skadene.Moren fortalte retten om den uvirkelige natten da hun ble vekket av drapstiltaltes tvillingbror. Broren fortalte at den nå tiltalte mannen hadde gjort noe med eks-kjæresten Connie Hernandez.

Kjente ikke sønnen igjen

– Jeg var helt i ørska ettersom jeg nettopp hadde sovnet. Han sa at mannen min måtte komme til byen for å hente ham. Noe hadde skjedd med Connie. Ikke lenge etter ringte NN (tiltalte red.anm.) til meg. Jeg var veldig glad for at han ringte, men jeg kjente ham ikke igjen. Han var fjern i stemmen. Jeg skjønte at noe var galt og ba ham komme hjem, sa moren under sin forklaring i retten.

Sønnen fortalte moren at Connie Hernandez lå på verandaen, men hun klarte ikke å ta inn over seg at sønnen var blitt drapsmann.

– Jeg skjønte ikke hva det gikk i. Jeg kunne ikke tro at en slik ting hadde skjedd. Det var for vilt, sa moren.

”Han var helt fjern og helt tom i blikket. Jeg kjente ham ikke igjen verken på stemmen eller draget i fjeset

Drapstiltaltes adoptivmor i retten

Drapsmannen dro hjem til morens hus på Vige. Han kom spaserende. I retten fortalte moren om et syn hun aldri vil glemme.

– Han var helt fjern og helt tom i blikket. Jeg kjente ham ikke igjen verken på stemmen eller draget i fjeset. Han sa ingenting, sa moren.

Hvisket til politiet

Politiet ringte etter en stund til moren. Hun turte ikke å si til tjenestemennene at sønnen var i huset mens 22-åringen hørte på. Forsiktig listet hun seg litt bort og hvisket til politiet at sønnen var i huset.

22-åringen hørte dette og løp ut av huset og ned mot Topdalsfjorden. Moren trodde da at sønnen ville ta sitt eget liv, og løp etter. Hun fikk ham til å bli med tilbake i huset. Etter hvert dukket politiet opp.

Tjenestemennene ba moren om å forlate boligen, men hun valgte å bli i frykt for at sønnen skulle ta sitt eget liv.

Sønnen gikk etter knivene

– Jeg ville ikke forlate huset for jeg skjønte at det ikke ville gå bra. Instinktivt så rygget jeg mot kjøkkenet der jeg visste at knivene lå. Dette for å hindre at han skulle få tak i dem. Men jeg klarte det ikke. Han fisket til seg en kniv over skulderen min. Jeg sa til ham ”nå tar vi hverandre i hendene og går ut til politiet. Vi må gjøre det”, sa moren.

I stedet løp sønnen ut av huset med kniven i hånda. Han løp 50 – 60 meter fra boligen før han snudde seg mot tjenestemennene.

Stakk seg i kroppen

– Han stakk seg selv i halsregionen. Først trodde jeg han bare ga tegn om at han ville ta sitt eget liv. Det var først da jeg så at han blødde fra halsen at jeg forsto at han hadde stukket seg med kniven. Da endret plutselig saken seg. Det handlet om å redde liv, sa en politibetjent under sin vitneforklaring.

Adoptivmoren sa at drapssaken hadde vært en stor belastning for familien.

– Det er ennå helt uvirkelig at det er NN som har gjort dette her, sa moren.

– Jeg har knivstukket Connie

Også bror til drapstiltalte forklarte seg for retten. Han fortalte at broren ringte han på natta etter å ha drept Hernandez. Tvillingbroren kjente heller ikke 22-åringen igjen.

– Det var ikke den NN jeg kjenner som jeg snakket med på telefonen. Han var ikke til å kjenne igjen. Full av frykt og redsel. Han sa at Connie lå på verandaen og at han hadde knivstukket henne, fortalte tvillingbroren i retten.

Fant offeret på gulvet

Broren var dratt på byen sammen med vennene sine. Sammen med en venninne løp han i retning mot Østerveien. Han ble plukket opp av stefaren og kjørt til åstedet. Drapstiltaltes bror var første mann inne i leiligheten etter drapet.

– Jeg så hun lå på gulvet og jeg kjente etter puls uten å finne det. Jeg ba deretter venninna mi kontakte politiet, sa mannen.

Bunnløs sorg

Retten fikk også høre en psykiatrisk sykepleier fortelle om familien Hernandez bunnløse sorg etter tapet av datteren. Familien føler stor tomhet og finner liten mening med livet, sa kvinnen som har hatt en rekke samtaler med familien etter drapet.

— De er flinke til å snakk om hvordan de har det, men livet er tungt. De har det vanskelig sosialt, og synes det er en utfordring å fortsette et normalt familieliv, sa sykepleieren.

Både mor og far til avdøde hadde problemer med å komme tilbake i jobb etter drapet. Faren har slitt med mange vonde følelser og har bebreidet seg selv.

— Han tenker 24 timer i døgnet på om han kunne ha gjort noe annerlede slik at dette ikke skulle ha skjedd. De vonde tankene slipper aldri tak i ham, sa det sakkyndige vitnet.

Familien til Connie Hernandez følger rettssaken. Far til avdøde ser uavbrutt på den drapstiltalte under hele rettssaken. Ikke et sekund slipper han 22-åringen av syne.