KRISTIANSAND: Det var lørdag 5. februar i år Brænden satte bollen i halsen. Han var i en særdeles vanskelig situasjon etter at hans trygge omgivelser hjemme var brutt. Han hadde bodd hele sitt liv sammen med moren, men nå var hun blitt så pleietrengende at hun måtte på sykehjem. Derfor ble Viggo overført til Elvegaten omsorgssenter. Moren var tryggheten hans og når han var alene, kom frykten og angsten.

Kvelden før hadde angsten gjort Brænden så krakilsk at han fikk store mengder beroligende medikamenter. Dette hang igjen til langt ut på lørdag ettermiddag. Da fikk han en bolle, som han satt i halsen og til tross for innsats fra både ansatte, senere ambulansepersonell og Sørlandet sykehus, stanset hjertet. I fire døgn ble han holdt kunstig i live i respirator.

Tilsynssak

Helsetilsynet fikk melding om saken den 16. februar i en rapport fra Sørlandet sykehus og tilsynssak ble åpnet. Der konstaterer fylkeslegen at ”det vesentligste momentet i saken er at man ikke hadde disponert tilstrekkelig personale til å ta seg av pasienten hele tiden. Dette visste man førte til større utrygghet og påfølgende behov for å kompensere med legemidler. Dette kan ha ført til en oversedering (overmedisinering) av pasienten som igjen gjorde ham mye mer sårbar.”

Både Brændens bror, fastlege og leger ved sykehuset hadde gitt beskjed til Elvegaten omsorgssenter at Brænden trengte 24 timers oppfølging for å hindre at angstanfall utviklet seg til aggresjon.

Helsetilsynet skriver videre: ”Det kan ikke utelukkes at fordi man ikke hadde satt inn den viktigste behandlingen, nemlig trygghet ved at et personale var sammen med ham, så måtte man ty til legemidler for å dempe de resulterende symptomene. Man må anta at denne betydelige sløvheten kombinert med hans angivelig noe forhastede spisevaner kan ha ført til den skjebnesvangre aspirasjonen (sette bollen i halsen, red. anm.)

Kritikk av kommunen

Kristiansand kommune får kritikk for ikke å ha fulgt opp pasienten med de personalmessige ressursene som var nødvendige. Men siden det var personale til stede da Viggo satte bollen i halsen, og de gjorde alt riktig med tanke på livredning og gjenopplivning, har ikke personalmangel vært direkte årsak til hendelsen. Derfor konkluderer helsetilsynet med at kommunen ikke har brutt helseloven.

Brændens bror Åge Brænden sier til Fædrelandsvennen at han aldri skulle vært på omsorgssenteret i utgangspunktet.

— Han burde vært på alderspsykiatrisk avdeling, men det var ikke plass, sier Brænden som er forundret over hvor få ansatte som var på omsorgssenteret den dagen.

Foto: Jon Anders Skau

Leide inn ekstra hjelp

Enhetsleder Bente Karlsen ved Elvegaten omsorgssenter stiller seg undrende til helsetilsynets kritikk om at hun ikke stilte nok personale til rådighet for Viggo Brænden:

-Dette er et sykehjem med 24 timers bemanning. I tillegg hadde vi leid inn ekstra hjelp nettopp for å kunne gi pasienten ekstra oppfølging, sier Karlsen.

Onsdag sendte hun brev til helsetilsynet i Vest-Agder. Der viser hun til at tilsynet under behandlingen av saken aldri spurte omsorgssenteret om hvor mye oppfølging de gav Brænden. Derfor sendte aldri omsorgssenteret noen oversikt over bemanningsressursene til helsetilsynet.

Nå har vi oversendt kopi av arbeidslistene som viser at det var leid inn ekstra personell for å ta seg av Brænden, sier Karlsen.

Fylkeslegen er bekymret

Både ansatte og pårørende har varslet fylkeslegen om at eldre får medikamenter i stedet for hjelp.

— Vi er bekymret for dette. Vi får meldinger både fra pårørende og ansatte som forteller at helseinstitusjoner medisinerer urolige pasienter, i stedet for å ha bemanning nok til å hjelpe dem, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

Når det nærmer seg årsskiftet vil helsetilsynet vurdere å gjennomføre egne tilsyn for å avdekke omfanget av dette neste år.

Han bekrefter at Bente Karlsen har oversendt et brev om bemanningen ved Elvegaten Omsorgssenter, men at saken ikke er behandlet ennå.

— På generelt grunnlag kan jeg si at dersom helsetilsynet har konkludert på feil premisser, kan vi ta saken opp igjen, sier Hagestad.

Utover det er en avgjørelse i helsetilsynet endelig, og kan ikke påklages.