Oslo/Agder: — Kvinner trenger ikke å bli leid i hånda for å søke på en jobb. Vi er ikke sånn at vi går med solbriller og har øreklokker på og trenger hjelp. Vi sterke kvinner som lever i dag, vet hva slags jobber vi kan få. Ved å tvinge kvinner inn i lederstillinger, stakkarsliggjør en kvinner, mener stortingsrepresentant Åse Michaelsen (FrP).

— Jeg vil ikke være en kvotert kvinne som får en jobb på grunn av at jeg er kvinne, men fordi jeg er kvalitativt best, sier hun.

Fædrelandsvennen har de siste dagene skrevet om den store mangelen på kvinnelige toppsjefer, både i næringsliv, politikk og det offentlige.

I går sa fylkesmann Ann-Kristin Olsen til avisen at det er en total mangel på politisk handlekraft i landsdelen. I dagens avis slo kvinnelige ledere tilbake, og ba Olsen heller fokusere på det positive.

Være hjemme.

Åse Michaelsen, på sin side, reagerer på at mange ønsker å kjempe for å få opp kvinneandelen i lederstillinger. Kvinner må få velge selv om de vil søke på toppjobber, mener hun.

— Det er forskjell på menn og kvinner, og de må selv finne ut hva som er det gode liv. Kvinner kan ha lettere for å få dårlig samvittighet i forhold til det som skjer hjemme. Livet består i å mer enn å jobbe hundre prosent stilling. Man skal ha et liv som skal fungere på hjemmebane også. Familiene selv må finne ut hvordan de skal prioritere dette, sier Michaelsen.

— Mange jeg treffer sier at når barna er små har de ikke lyst engang å være leder i en bedrift. At de heller vil investere tiden sin i ungene. De sier de har ikke satt barn til verden for at de skal se mor og far én time hver dag. Dessuten har mange kvinner en annen omsorgsfølelse enn menn. Hvorfor skal vi bli uglesett for det? Vi er sterke kvinner likevel, sier hun.

Kvalitet.

Fædrelandsvennen skrev onsdag at nesten ingen av de større bedriftene i Agder har kvinnelig toppsjef.

— Er det så ille da? Ledelse har ikke noe med kjønn å gjøre. Det har med kvalitet å gjøre. For meg er ikke målet at flest mulig kvinner skal inn i fulltidsjobber som ledere, men at flest mulig kvinner og menn har like muligheter, sier Michaelsen.

Hennes kollega på Agderbenken, Kari Henriksen (Ap) mener Michaelsen er på villspor.

— Dette minner meg om diskusjonen som raste da vi innførte stemmerett for kvinner. Veldig gammeldags, sier Henriksen om Michaelsens tanker.

— Det hun egentlig sier er at det ikke finnes kvalifiserte kvinner på Sørlandet. Hvis det bare har med kvalitet å gjøre at det ikke er kvinner i toppjobbene, sier hun egentlig at det ikke er kvalitetskvinner på Sørlandet, sier Henriksen.

Likestilling er en av Henriksens fanesaker, og hun mener Michaelsen og FrP sporer av i debatten.

— Ingen skal dra kvinner ut, stå med pistolen i ryggen på dem og si at ”du skal ha en lederstilling”. Men kanskje kvinner må ha andre motivasjonsordninger for å ville ha toppjobbene. Man må gå i dialog og spørre hvorfor de ikke søker jobbene, sier Henriksen.