Kristiansand: Dette slår fylkeslege Kristian Hagestad fast i en kommentar til Fædrelandsvennen. Han har gått gjennom de 25 avviksmeldingene i Spesialisthelsetenestelovens § 3-3 som ble sendt fra Kristiansand til helsetilsynet i perioden 2008 til 2010. Dette er samme periode som da det ble sendt 17 avviksmeldinger fra Arendal om at 12 nyfødte barn hadde vært utsatt for behandling som kunne ført eller førte til betydelig skade på pasienten.

Da Fædrelandsvennen offentliggjorde innholdet i meldingene fra Arendal krevde flere fra Aust-Agder at det ble lagt fram tilsvarende fra Kristiansand. Det har helsetilsynet i Vest-Agder gjort på anmodning fra Fædrelandsvennen.

– For helsetilsynet i fylket er desse meldingane ei av fleire kjelder for identifisering av moglege risikoområde i helsetenesta. Ein del av meldingane frå barneavdelinga i Arendal 2008–10 blei for helsetilsynet i fylket ei kjelde som førte fram til ein konklusjon om at det den gongen kunne vere fare for pasienttryggleiken, og at dette krevde særskilt oppfølging. Verken meldingane eller anna informasjon om barneavdelinga i Kristiansand ga i den perioden grunnlag for tilsvarande vurdering, skriver Hagestad i en mail.I løpet av 2010 fikk helsetilsynet 202 meldinger fra alle avdelinger ved sykehuset i Kristiansand, men fra Arendal kom det 84. – Totalt sett får vi fleire meldingar frå sjukehuset i Kristiansand enn i Arendal, også når vi tar omsyn til skilnaden i pasienttalet, skriver Hagestad.

Han peker også på at antall meldinger helsetilsynet mottar er avhengig av flere forhold:

Hvor mange hendelser som skjer, som fører til – eller kunne ført til – betydelig skade på pasient.

«Meldekulturen» i sykehuset; vilje til å ta arbeidet med å fylle ut meldeskjemaet og til å ta belastningen ved å synliggjøre hendelser som ikke burde skjedd, samt tro på at det går an å utnytte erfaringer fra slike hendelser i løpende kvalitetsarbeid.

«Meldeterskelen»; hva blir vurdert som «betydelig» og hva blir ansett å «kunne ha» ført til skade.

– Sørlandet sjukehus ligg i landstoppen i talet på meldingar. På siste statistikken var det bare eitt helseforetak som låg høgare. Vi meiner generelt sett at dette er uttrykk for ein god meldekultur i SSHF, ikke at det skjer fleire uønska hendingar her enn andre stader, skriver Hagestad.