BIRKENES: — Jeg satt i resepsjonen to-tre meter fra heisen. Så hørte jeg en ulyd i heisen og noen som ropte. Jeg fikk ikke opp døra, og så så jeg at det kom ut røyk. Det ble mer og mer røykutvikling, sier Liv Toril Hartvigsen, som er lærer ved folkehøyskolen og hadde vakt i helgen.

Hartvigsen ringte brannvesenet.

— Så begynte vi å få panikk. Vi gjorde alt vi kunne for å få opp døra fra alle etasjene, sier Hartvigsen.

Foto: Morten Boswarva

Røyken oste ut

Hun ringte også vaktmesteren, som kom samtidig som den første ambulansen.

— Jeg kom hit et par minutter etter at vi fikk melding om at det var trøbbel med heisen. Vi har en ekstra nøkkel som vi skal bruke i slike situasjoner. Da jeg fikk åpnet heisen oste røyken ut, mens ekteparet ble skysset ut i frisk luft, sier vaktmester Oskar Lia.

Kvinnen som stod fast i heisen hadde pacemaker og hadde åndenød da heisen ble åpnet. Ekteparet ble brakt videre til sjekk med Sørlandet sykehus etter hendelsen. Hendelsen skjedde like etter at de to hadde sjekket inn til et pinsestevne på folkehøyskolen.

Lange minutter

Liv Toril Hartvigsen er svært lettet over at ekteparet kom seg ut i tide.

— Det var ganske dramatisk da vi sto og ventet på brannvesenet. Det føles så veldig lenge før de kommer, sier hun.

— Jeg visste at hvis de står der i fem minutter til, klarer de seg ikke, legger hun til.

Varmgang

Tor Inge Fidjeland, som hadde brannvakt i Birkenes, sier at det er første gang noe slikt skjer med denne heisen.

— Årsaken til den kraftige røykutviklingen er varmgang i drivverket. Heisen styres av et tauverk, dette har gått varmt og så har heisen kilt seg. Deretter har den stoppet mellom to etasjer, mens det har kommet ganske mye røyk inn i selve heisen, sier Fidjeland.

I ettermiddag var han og kolleger i full gang med å lufte området hvor røykutviklingen fant sted. Alle dører til internatrommene var imidlertid lukket, så røyken har gjort mest skade i korridorene.

Brannvesenet fikk melding om røykutvikling på skolen klokken 14.14 lørdag.

Det var et stort oppbud av brann-, politi- og ambulansebiler på stedet kort tid etter at brannalarmen gikk. I tillegg var en luftambulanse på stedet.

Folkehøyskolen ligger i Birkeland sentrum. Den har 120 elever og 30 ansatte, opplyses det på skolens hjemmeside. Men elevene har for lengst sluttet for skoleåret.