KRISTIANSAND: På en pressekonferanse i ettermiddag kom det fram at de rettspsykiater Torgeir Husby og Synne Sørheim har erklært den terrorsiktede Anders Behring Brevivik for strafferettslig utilregnelig.

Det betyr at dersom deres konklusjon blir stående uten kommentar av Rettsmedisinsk kommisjon, som skal vurdere konklusjonen, slåes det fast at Behring Breivik har en så alvorlig lidelse at han ikke kan idømmes fengselsstraff eller forvaring for de 77 drapene han begikk den 22.juli.

Leder for den nasjonale støttegruppa for de pårørende, Trond Henry Blattmann, sier til fvn.no at de tar konklusjonen til etteretning.

— Grundig vurdering

— Slik jeg ser det så fremstår det som en grundig vurdering, og det var godt at konklusjonen fra de sakkyndige var enstemmig, sier Trond Blattmann.

Han møter fvn.no etter å ha fulgt pressekonferansen hvor rettspsykiaternes konklusjonen ble offentliggjort.

Han er ikke overrasket over at de sakkyndige konkluderer som de gjør i lys av de opplysningene som i dag ble lagt fram fra rapporten. Ifølge statsadvokat Stein Holden beskriver de sakkyndige en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, der alle hans tanker og handlinger styres av vrangforestillingene.

Blant annet kommer det fram i rapporten at Behring Breivik så på seg selv som en ridder som var utvalgt til å frelse sitt folk. Han antyder også seg selv som en fremtidig regent av Norge.

Rapporten, som går over 243 sider, fastslår at Behring Breivik lider av paranoid schizofreni og at han under samtalene med de sakkyndige fremstod som psykotisk.

— Han har tilsynelatende et grandiost selvbilde som er på siden av den virkeligheten som vi lever i, sier Blattmann etter å ha hørt utdragene fra de sakkyndiges erklæring.

- Belastende

Blattmann skulle likevel ønske at konklusjonen var annerledes, og at Behring Breivik var strafferettslig tilregnelig, av hensyn til de pårørende.

— Vi skulle ønske han var strafferettslig tilregnelig med tanke på den voldsomme belastningen det er for de pårørende å få en slik sak opp til behandling hvert tredje år, med alt det sirkuset som hører med, påpeker han.

Det faktum at Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig gjør at utfallet av den kommende rettsaken kan bli tvungent psykisk helsevern. Det betyr at vedtaket må vurderes av retten på nytt hvert tredje år.

— Vi kommer med andre ord aldri til å bli ferdig med denne saken, sier Blattmann, til fvn.no.

Han kjenner seg likevel trygg på at han aldri vil få se den terrortiltalte ute i samfunnet igjen når rettsaken i Oslo tingrett er overstått.

— Slik rapporten framstår, så regner jeg ikke med å se ham ute på gata så lenge jeg lever. Noe annet ville overraske meg voldsomt, sier han.