KRISTIANSAND: Til tirsdag kommer utenriksminister Jonas Gahr Støre til Kristiansand. Gjennom Refleks-programmet, ønsker Støre å stimulere til diskusjon om norske veivalg i utenrikspolitikken. Bakteppet er revolusjonen i Egypt og opprøret i Midtøsten for øvrig, og tema for møtet er «Gud i politikken».

KRITISK: Morten Høglund (Frp). Foto: Scanpix

Til diskusjonen kommer blant andre Morten Høglund, utenrikspolitisk talsmann i Frp og en av dem som klart har uttrykt bekymring for utviklingen i Egypt etter Mubaraks fall, fordi han er redd for innflytelsen til Det muslimske brorskap.– Vi i Fremskrittspartiet synes ikke det var riktig av Norge å ha dialog med Det muslimske brorskap i etterkant av Mubaraks fall. Det er en veldig spent fase i mange land i regionen. Det er åpenbart en kamp om makten mellom flere krefter. Det er vår holdning at man ikke bør legitimere og søke kontakt med grupperinger som vi mener det ikke er ønskelig kommer til makten, sier Høglund til Fædrelandsvennen.

Han mener Norge bør signalisere støtte til helt andre grupperinger og primært sekulære grupper.

– Hvis brorskapet eller andre religiøse organisasjoner får formell makt, må vi selvsagt forholde oss til dem på en ryddig og grei måte, slik det er i enkelte andre land. Men det er ikke nødvendig nå, mener han.

En annen debattant er Nefise Özkal Lorentzen, filmskaperen bak «En ballong til Allah», som er en reise i islamsk feminisme.

Ballongpost til Allah

FILMSKAPER: Nefise Lorentzen. Foto: Scanpix

Nefise Özkal Lorentzens film er vist på NRK fem ganger, blant annet på 8. mars, og er en beretning om islam og kvinnekamp, og om Egypt og Tyrkia. Vi møter blant annet en sterk skikkelse som egyptiske forfatteren og psykologen Nawal El Saadawi (80) som har 60 års kvinnekamp bak seg – som den første egyptiske kvinne som tok opp kvinner og seksualitet, omskjæring og familievold – og ble kastet i fengsel for det. Nefise henvender seg til Allah og spør om forholdet mellom kjønnene i islam. Hun sender grønne ballonger til Allah. – Hvordan tolker du revolusjonen i Egypt? Er du engstelig for innflytelsen til Det muslimske brorskap?

– Nå er jeg ingen Egypt-ekspert, la det være sagt med en gang. Men jeg forsøker å følge med, og det vi så på Tahrir-plassen var muslimer, ateister og koptiske kristne som sto sammen. Det var en fredelig og sammensatt bevegelse som gjorde krav på frihet og demokrati, sier Nefise Lorentzen.

Bred bevegelse

Selv har hun tyrkisk bakgrunn, og er tilhenger av et tydelig skille mellom religion og politikk.

– Mange frykter innflytelsen til Det muslimske brorskap?

– Jeg tror mange nordmenn har et fortegnet bilde av islam, både slik religionen praktiseres her i Norge, og slik den utøves i Egypt, Tyrkia og andre land. Det virker som de mest konservative utgavene av islam fremstår som de eneste.

– Dette må du utdype!

– Når jeg snakker med kristne nordmenn, er det en del av dem som ikke vil sette pris på om Jehovas vitner eller Smiths Venners tolkninger av kristendommen fremstilles som den eneste. Og i Vesten er det ofte slik at man løfter fram de meste radikale og konservative imamene og sier: «Slik er det».

Trilogi

«En ballong til Allah» var andre film i en trilogi om islam. Den første het «Gender me» og handlet om homofili i islam.

– Kan du avsløre hva handler den siste filmen om?

– Ja … Ålreit, da. Den skal handle om maskulinitet. Hensikten med filmene er å vise noe av mangfoldet innen islam.