LILLESAND: Grytidlig om morgenen stiller en stor mengde mennesker seg i kø utenfor huset til osteopat Magne Høie i Høvåg.

Som Fædrelandsvennen skrev sist lørdag, har ryktene om hans "magiske hender" spredd seg over hele Sør-Norge.

Nå reagerer flere andre osteopater på Sørlandet. De mener Høie bruker teknikker som ikke er forenlig med osteopatien.

— Magne Høie er ikke en representant for osteopatien. Han undersøker og behandler med egenutviklede systemer. Magne Høie ødelegger for faget osteopati, sier Geir Haugeberg i Aktiv Bedriftshelsetjeneste Kristiansand.

GÅR UT MOT HØIE: - Magne Høie ødelegger for faget osteopati, sier osteopat Geir Haugeberg. Foto: PRIVAT

Har vært der selv

Haugeberg har selv oppsøkt Høie. Han også fått pasienter som først har vært hos Høie.

— Noen av pasienter har sagt til meg at Magne Høie ikke tar på dem under behandlingen. For å si det sånn, vi er "hands on" så det holder, sier Haugeberg til Fædrelandsvennen.

— Høie mener å kunne se hvor problemet ligger, uten å gjøre en vanlig manuell test ved å kjenne på kroppen. Han gjør ikke en normal forundersøkelse av pasientene som andre gjør, sier Haugeberg.

Jobber for godkjenning

Osteopater har ikke offentlig godkjenning i Norge, i motsetning til i land som Finland, Island og England.Men i april i år ble osteopatistudiet på Campus Kristiania godkjent av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.

— For oss som jobber for at osteopatien skal bli et offentlig anerkjent yrke, og en beskyttet tittel, ødelegger Høie veldig mye. Det går mest på måten han formidler faget på. Osteopati innebærer en pasientundersøkelse og et grundig intervju for å utøve en sikker behandling, sier Morten Kittelsen i Vennesla Osteopati.

Ikke medlem i forbund

Også han har hatt pasienter som tidligere har stått i kø hos Høie. Flere har ikke fått den hjelpen de sier de ble lovet.

— Vi blir stadig spurt om vi kan kurere alt på én behandling, slik Høie tydeligvis hevder. Det kan vi ikke, sier Kittelsen til Fædrelandsvennen.

Ifølge Norsk osteopatforbund er det ni osteopater i Vest-Agder og bare én i Aust-Agder. Magne Høie er ikke medlem i forbundet.

Tarjei Gautefall Nicolaisen i Sørlandsparken Osteopati & Fysioterapi, mener flere ting er utfordrende ved Høies praksis.

— Blant annet dette med at folk må stå i kø for å få behandling. Og så er de store lovnadene en får høre blir gitt til pasientene hans: at behandlingen har effekt på ting det ikke finnes noen dokumentasjon for at osteopatien virker på, sier Nicolaisen.

Sverter osteopatien

— Jeg synes en skal være veldig kritisk til å love at en kan behandle med god effekt. Mange sier de blir bra av det Høie gjør. Men veldig mange sier at de ikke blir bra, sier Nicolaisen.

- Magne Høie har en lang pasientliste, du er ikke misunnelig på den?

— Jeg skulle gjerne hatt like mange pasienter. Det jeg er redd for er at osteopatien som fag skal bli svertet i den prosessen vi er i med å få aksept fra Helse-Norge. Det er en utfordring. Å blande healing og osteopati har jeg ikke sans for, sier Nicolaisen.

Vil ikke kommentere selv

Magne Høie vil ikke la seg intervjue av Fædrelandsvennen. I går fikk vi likevel nevnt budskapet i kritikken for kona Lisbeth Andrea Høie. Det er hun som tar i mot pasientene hver morgen utenfor den gamle banken i Høvåg.

KONE OG SEKRETÆR: Lisbeth Andrea Høie tar hver morgen i mot køen av pasienter utenfor den gamle banken i Høvåg. Foto: Torstein en

Lisbeth Andrea Høie hadde denne knappe kommentaren til kritikken fra osteopatene:

— Hvis de ikke er flinke nok får det være deres problem.

I 1998 opplyste Magne Høie til Fædrelandsvennen at halvparten av de som oppsøker ham, blir friske etter behandlingen. Ytterligere 20 prosent opplever at tilstanden blir forbedret.