KRISTIANSAND: Hun var selv på jobb da det skjedde, midt på lyse dagen i julestria i handlegaten Markens. Selv med to andre ansatte på jobb, oppdaget de ingenting før det var for seint.

ÅSTEDET: Parfymeriet Kicks ligger midt i gågaten i Markensgaten i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau

Men fire overvåkingskamera er nylig installert og gir bilder av høy kvalitet. På videoen ser man helt tydelig at paret stiller seg opp ved Chanel-hyllen. Mannen holder utsikt mens kvinnen tar ut den ene parfymeflasken etter den andre, gir dem til mannen som putter dem i det som trolig er en spesialsydd innerlomme i jakken.

Utkikk

Han holder hele tiden vaktsomt utkikk, kaster til og med et mistenksomt blikk på overvåkingskamera og oppfører seg generelt urolig. Kvinnen later som om hun ser på og vurderer å kjøpe parfymer, men stikker i ubevoktede øyeblikk flaskene til mannen.

Bøvang står med ryggen til bare en meter fra mannen under deler av tyveri-operasjonen som pågikk i nesten 20 minutter. Men hun er opptatt med en annen kunde og merker ingenting. Tjuraddene går videre til Gucci-hyllen og plukker med enda flere flasker. Bøvang mener det må være minst 11 flasker til sammen.

Bestilling

— Jeg tror det er bestillingstyveri. De tok bare luksusmerker som Chanel og Gucci, og til sammen stjal de for rundt 20.000 kroner, sier hun bestyrtet. Hun har meldt tyveriet til politiet, og oversendt videoen til dem for identifikasjon. Dessuten har hun informert alle ansatte om å være særlig på vakt overfor uærlige sjeler generelt, og et par av asiatisk opprinnelse spesielt.

Og så seint som torsdag denne uken ble Kicks utsatt for et nytt tyveriforsøk, men da ble det oppdaget og tyvene tatt.

BESTJÅLET: Her ved Chanel-hyllen tok tyvene luksusparfymer uten at daglig leder Eva Bøvang merket noe. Foto: Jon Anders Skau

Bøvang er sikker på at dette ikke er første gang paret opererer i Kristiansand, og får dette bekreftet av daglig leder i klesbutikken Canelle i Kirkegaten, Ingunn Drange:

Samme paret

— Jeg har sett videoen til Bøvang og kjente med en gang igjen dette paret. De var hos oss for noen måneder siden og stjal to jakker for til sammen 15.000 kroner, sier Drange. Hun regnet imidlertid ikke med at politiet ville sette av ressurser for å etterforske saken, så hun gikk ikke til anmeldelse.

Desember er den måneden i året det omsettes - og samtidig stjeles - mest i butikkene. Lederen for Kvadraturforeningen Harald Andersen sier at foreløpige meldinger ikke tyder på noen nedgang i nasking og tyverier i år i forhold til tidlgiere år. Normalt utgjør tyveri og naskeri opp til to promille av omsetningen. Juleomsetningen på omtrent en halv milliard kroner gir årlig tyverier for rundt millionen bare i Kvadraturen i førjulstiden.

De var hos oss for noen måneder siden og stjal to jakker for til sammen 15.000 kroner

— Det oppsiktsvekkende med denne videoen til Bøvang er å se hvordan dette paret jobber profesjonelt sammen, sier Andersen.

Ved almennavsnittet i Agder politidistrikt sier avdelingsleder Frode Smith at han ikke har oversikt over omfanget av nasking og tyverier i år. Det samme opplyser vekterselskapet Securitas. Ved Sørlandssenteret har ingen vært tilgjengelig for kommentar overfor Fædrelandsvennen.