OSLO: – Vi har fått tillatelse til å fly med våre flytyper. Akkurat nå er «lufta for alle», men det er bare vi som velger å fly, sier markedsdirektør i Norwegian Åsta Braathen til fvn.no.

Norwegians første avgang fra Kjevik fredag morgen er i kveld blitt besluttet innstilt, men flyselskapet hevder de kommer til å gjennomføre de to andre flyvningene fra Kristiansand lufthavn.

SAS nei, Norwegian ja Lufthavnsjef på Kjevik, Thomas Langeland, sier Kjevik er åpen, men at det er opp til selskapene om de velger å fly. SAS gjør foreløpig ikke det.

Prognosene for fredag er svakt eller delvis forurenset skyformasjon

Norsk luftrom går torsdag kveld klar av flyforbudssonen etter vulkanutslippene.

Avinor sier det med stor grad av sikkerhet vil være slik utover formiddagen fredag.

Nye prognoser klokken 2 og klokken 8 vil gi en sikrere beskrivelse av utviklingen, opplyser Avinor.

Norge ligger i sone 2, og det er dermed opp til flyselskapene å foreta risikovurderingen, opplyser Luftfartstilsynet.

Stengt på Vestlandet SAS stanset torsdag ettermiddag avgangene fra blant annet Bergen og Stavanger. Norwegian fløy derimot fortsatt.

Klokken 16.47 torsdag ettermiddag kom det melding over høyttaleranlegget på Flesland om at SAS stanser alle avganger fra Flesland, melder bt.no. SAS fløy heller ikke til Flesland. I tillegg har selskapet stanset alle flyginger til og fra Kristiansand, Stavanger, Haugesund og København.

Samtidig opererte altså Norwegian sine flyginger til og fra Flesland som normalt.

Må følge prosedyrer Flesland lå torsdag ettermiddag og kveld i den såkalte sone 2, som innebærer at det er lav konsentrasjon av aske i luftrommet. Dermed kan flyselskapene selv avgjøre hvorvidt de ønsker å fly eller ikke. Forutsetningen er at selskapene følger nye prosedyrer som innebærer hyppigere vedlikehold av flyene.

Mens Norwegian forholder seg til det norske Luftfartstilsynet, er SAS underlagt Skandinavisk Tilsynskontor (STK). SAS har blitt bedt om å presisere sine prosedyrer, og kan ikke fly før dette er på plass.

– Vi jobber med å fremskaffe tilleggsinformasjon, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB, og legger til at de har forhåpninger om å kunne komme på vingene i løpet av torsdag kveld.

Fikk godkjent

Norwegian har derimot fått sine prosedyrer godkjent, og flyr dermed som normalt.

– Flesland er åpen, og luftrommet er åpent. Luftfartstilsynet har godkjent våre prosedyrer for hvordan vi skal fly under disse forholdene, så da velger vi å fly, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til NTB. Hun understreker at Norwegian aldri ville fløyet dersom det ikke var sikkert.

Johansen forstår at det er vanskelig for passasjerene å forstå at det ene selskapet flyr, mens det andre ikke gjør det.

– Vi er nødt til å ha formalitetene i orden, forklarer han.

Heller ikke Widerøe var på vingene. Selskapet innstilte alle sine avganger på hele Vestlandet torsdag ettermiddag og kveld.

– Vi har ennå ikke fått tillatelse fra flyfabrikanten vår til å fly i sone 2, derfor må vi vente på en endelig tillatelse. Vi håper å få en slik på plass fredag morgen, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.