VENNESLA: — Vi har hatt et møte i dag med innehaverne av Idyllen. De var dessverre ikke de riktige til å drive stedet, og derfor fornyes ikke leieavtalen, sier administrerende direktør Magne Nordvik i Vigeland Brug AS, som eier praktgården like under Vikelandsfossen.

For et snaut år siden overtok Vibeke Krange El Aini og datteren Hege Krange Borgland driften av restauranten på stedet. De har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelser onsdag, akkurat som de i flere uker ikke har svart på kritikk i Vennesla Tidende.

I lokalavisen har det vært saker om stengte dører, også for konfirmasjonsselskaper som var avtalt lang tid i forveien.

Drømmer og håper

Nordvik beklager utviklingen. Han drømmer om å gjøre Vigeland Hovedgård til noe virkelig stort, slik mange venndøler har snakket og håpet på i årevis.

For noen år tilbake var det yrende liv på den gamle praktgården hvor lakselord Hawkshaw med slekt holdt sommerresidens til langt etter krigen. Restaurant Løa hadde godt besøk, hovedgården ble mye utleid til brylluper og fester, en rekke kunstnere hadde verksted på stedet og Vennesla ungdomslag samlet tusener til sitt store bygdespel.

De siste årene har flere drivere forsøkt å få restauranten til å gå rundt – uten å lykkes.

— Vi er avhengig av en profesjonell driver som kan det han eller hun holder på med. Vigeland Hovedgård har et enormt potensial for rett person. Gåden og Vennesla fortjener at noe virkelig stort skjer her, sier Nordvik.

Vigeland Brug-direktøren mener det i Løa kan skapes mye innen konsert, bygdefest, laksefiske og det mer folkelige, samtidig som Hovedgården kan få ny aktualitet som festlokale.

— Vi forsøkte i fjor å få til noe i forhold til event-markedet. Laksefiske med noe i tillegg – og vi hadde spennende samarbeidspartnere. Men finanskrisen satte en stopper for lysten til å satse da, sier Nordvik.

Nå har han droppet kontrakten med mor og datter som drev Idyllen – og håper at han om en måned skal ha klar et nytt konsept.

En måned?

— Det er jo lov å håpe det går så fort. Det hadde vært flott. Men det viktige er at vi får rett person, en som kan løfte både den folkelige og mer høytidelige delen av dette stedet, sier Nordvik.

Inntil nå har driverne av restauranten i Løa stått for det praktiske med matservering og utleie av hovedgården, mens det er Stiftelsen Vigeland Hovedgård som formelt leier ut hovedgården.

— Vi må vurdere endringer her og, for å se om det kan styrke driften, sier Nordvik.

Venneforeningen som også eksisterer, har de siste 20 årene lagt ned et gigantisk dugnadsarbeide for at Vigeland Hovedgård, som i sin tid var rivningstruet og sto til nedfalls, igjen kunne fremstå i fordums prakt – og vel så det.