KRISTIANSAND: Det var 30. september i år at fire rumenere ble stanset i en svenskregistrert bil på kaia i Kristiansand. Mennene kjørte i land fra danskebåten ved midnatt og ble tatt til sides for kontroll. I bagasjerommet fant tollerne tre sorte søppelposer som inneholdt tre brunbjørn-skinn med hode.

Rumeneren pekte seg selv ut som eier og sa at han skulle gi et av skinnene i gave til en nevø for å ha skaffet ham arbeid. De to andre ville han forsøke å selge eller gi bort.

Erkjente seg uskyldig

I retten sa mannen at han ikke var kjent med at det var ulovlig å innføre dyreskinn til Norge. Han erkjente seg ikke skyldig. Ifølge mannen skal han ha snakket med flere andre rumenere som skal ha innført bjørneskinn til Norge. De skal ha sagt at det var lovlig.

Retten mente rumeneren selv hadde plikt til å undersøke lovligheten og at han derfor måtte dømmes for forseelsen.

Mannen sto også tiltalt for å ha reist inn i landet selv om han hadde innreiseforbud med gyldighet i fem år. 46-åringen ble i fjor dømt til sju måneders ubetinget fengsel for et grovt tyveri i Sarpsborg. Han ble uttransporter av landet i februar i 2011. ## Truede dyrearter

Å ta med seg bjørneskinn til Norge bryter med den såkalte Washington-konvensjonen (Cites), som regulerer handel med truede dyrearter. Norge ratifiserte denne konvensjonen i 1976. Internasjonal handel regnes i dag som den nest største trusselen mot verdens truede arter.

Bjørneskinnene som ble beslaglagt av tollvesenet, blir sendt inn til Direktoratet for Naturforvaltning.

Mannen ble i retten dømt til 60 dagers fengsel. Han hadde allerede sittet i varetekt i 42 dager da dommen falt i forrige uke.