Songdalen: I tillegg påbeløper det dagbøter på 1000 kroner for hver ekstra dag som går ut over fristen, hvis ikke den overholdes. Pålegget er hjemlet i plan— og bygningsloven, og størrelsen på beløpet begrunnes med alvorlighetsgraden i de ulovlige forhold.

Høyt beløp

— Her har vi en tiltakshaver som bevisst ikke har fulgt en stoppordre, og beløpet er satt såpass høyt for at han skal forstå alvoret. Så gjenstår å se om det fører til at han følger rivningspåbudet, sier

saksbehandler Arne Kjell Brunes, avdelingsleder ressurs— og arealforvaltning i Songdalen kommune.

Han sier det ikke er ofte de opplever at tiltakshavere ikke retter seg etter kommunale påbud. - Langt de fleste retter seg etter en stoppordre fra kommunen, og prøver å få saken inn på rett spor, framholder Brunes.

Birkeland har anledning til å klage på vedtaket, men har så langt ikke benyttet seg av muligheten. - Vi har imidlertid blitt kontaktet av en representant for Birkeland, og vil trolig møtes i neste uke. Så får vi ta det derfra, sier Arne Kjell Brunes.

Politiet tok verktøyet

Historien om garasjen til Birkeland strekker seg tre år tilbake i tid. Maskinentreprenøren søkte da om å oppføre en større garasje på sin eiendom langs Rosselandsvegen, for å ha et sted å plassere anleggsmaskinene sine. Søknaden ble avslått av kommunen, begrunnet i at garasjen er et næringsbygg, mens eiendommen i kommuneplanen er avsatt til boligområde. En dispensasjonssøknad ble også avslått, og siden stadfestet av fylkesmannen. I sommer oppdaget så planavdelingen at det foregikk byggearbeid på stedet. De nedla byggeforbud, og har også anmeldt forholdet. I september kom politiet og tok verktøyet fra Birkeland, som siden da har respektert byggeforbudet.

Nå sier Anstein Birkeland han arbeider på spreng med å finne en alternativ løsning. - Håpet er jo å komme fram med en løsning som fungerer for begge parter. Det innebærer at bygget kan stå og at pålegget om tvangsmulkt blir frafalt. Men akkurat hva det er vi har på tegnebrettet, ønsker jeg ikke å gå i detaljer om, sier Birkeland til Fædrelandsvennen.

— Det betyr at du ikke vil klage på rivningsvedtaket?

— Nei, mitt utgangspunkt er at vi må finne en løsning. Å rive er ikke aktuelt, det ville være aldeles utrolig utrivelig, fastslår Birkeland.