SØGNE: Fylkesmannen i Vest-Agder har fastslått at rådmann i Søgne, Kim Høyer Holum, burde ha meldt seg inhabil da vennen sendte inn søknad om å skille ut de tre tomtene.

Fylkesmannen mener han har opptrådt svært aktiv i saken og kan ha påvirket resultatet som ble at politikerne sa ja til at Kristin Tofte Andresen skulle få skille ut tomtene.

Dermed må saken opp på nytt, har fylkesmannen bestemt.

Venner

Rådmann Kim Høyer Holum bodde i studietiden for cirka 20 år siden i samme bofellesskap som Kristin Tofte Andresen. Hun var også gjest i rådmannens bryllup for rundt 15 år siden og i rådmannens kone sin 40-årsdag i 2010. Dette var også siste gang de møttes i en privat sammenheng, ifølge det de to har opplyst til fylkesmannen.

De to sitter også sammen i styret i Kristiansandregionen brann og redningsselskap.

Dette er et for nært vennskap til at rådmannen skulle ha behandlet saken om å skille ut de tre tomtene, mener fylkesmannen.

Politikerne i plan— og miljøutvalget i Søgne sa ja til fradeling i tråd med rådmannens innstilling. Det er dette vedtaket som nå må gjøres på nytt. Fylkesmannen kan nemlig ikke utelukke at rådmannens saksbehandling har hatt innvirkning på dette resultatet.

Rådmannen og ordføreren i Søgne tar nå resultatet til etterretning.

— Dette må vi lære av. Jeg ser at fylkesmannen haren annen skjønnsmessig vurdering enn vi hadde, sier rådmann Kim Høyer Holum iSøgne kommune. Rådmannen peker på at det var ordfører Åse R. Severinsen somgjorde den første habilitetsvurderingen.

— Vii vurderte det ikke slik at vennskapet var aven slik karakter at det gjorde meg inhabil, sier Holum. Nå vil både han ogordfører Severinsen ta saken til etterretning.

— Det er bra vi endelig har fått en avklaring. Jeghar vært spent på resultatet, sier Severinsen. Hun sier at de nå vil gå grundiggjennom deres praksis for habilitet for å unngå flere slike feil.

Skapte rabalder

Fylkesmannen i Vest-Agder foretok sin lovlighetskontroll etter at flere politikere hadde reagert på rådmannens handlemåte.

Kim Høyer Holum har senere sagt at han burde ha kommentert sitt vennskap med Kristin Tofte Andresen i saksfremstillingen.

Kritikerne har understreket at det er Holum som har opptrådt kritikkverdig, mens Kristin Tofte Andresen uforskyldt har havnet opp i striden om rådmannens habilitet.