SØGNE: Ulykken skjedde på strekningen mellom Hellevika og Kileheia. En mann (18) fra Kristiansand omkom i ulykken. Det er 80-grense på stedet hvor ulykken skjedde. Det mener naboene er for høyt.

LES OGSÅ: Mann (18) døde i trafikkulykke

– Vi har holdt på i årevis for å få veivesenet til å sette ned farten på Langenesveien. Det kjøres grassat og enkelte er nå så redde at de ikke tør å kjøre til butikken. I en årrekke har vi sendt brev til veivesenet for å få satt fartsgrensen til 60 km/t, sier leder for hytteforeningen ved Paltorsken, Jan Yngvar Offengård, til Fædrelandsvennen.

Offengård har brevvekslet med regionveikontoret, men mener at han ikke har blitt hørt.

– Jeg har sagt til veivesenet at vi ikke vil ha flere dødsulykker og at de må forstå at det må gjøres endringer. Det har ikke vært spørsmål om det ville skje en dødsulykke igjen, men hvilken dag den ville skje, sier Offengård.

Foto: Vegard Nekstad

Ulykkesutsatt

Også leder for Vangsnes vel, Anders Sundøy, reagerer på forholdene langs den svingete og kuperte fylkesveien.

– Vi sendte henvendelse til veimyndighetene for flere år siden for å få nedsatt fart og fotgjengerovergang ved Vangsnes. Vi fikk avslag. Det har vært flere ulykker på Langenesveien, men denne ulykken aktualiserer bare spørsmålet om fart. Lavere fartsgrense er ingen garanti mot ulykker, men det kan hjelpe noe, mener Sundøy.

– Langenesveien er ikke egnet for så høy hastighet. Å kjøre etter forholdene tilsier at det skal være lavere fartsgrense, mener Sundøy.

Gårsdagens dødsulykke er den tredje innenfor en strekning på 680 meter siden 2006. Også i de to andre ulykkene var det unge menn som satt bak rattet.

LES OGSÅ: Oversikt over dødsulykker på veiene på Sørlandet

Jobber med saken

I slutten av september sendte velforeningen brev til kommunen for å be om lavere fartsgrense. Kommunen bekrefter at de jobbet med forholdene langs veien sist uke.– Kommunen fikk sist uke brev fra beboere som har vært i kontant med veisjefen. Vi jobber med saken, men dessverre ble det for sent, sier avtroppende ordfører i Søgne, Solveig Kjelland Larsen (Ap).

Ordføreren mener at arbeidet nå må skyte fart.

– Jeg forstår veldig godt at folk reagerer og det som har skjedd nå aktualiserer diskusjonen. Det er fryktelig trist og tragisk at det har skjedd en ulykke igjen. Nå må arbeidet med veien intensiveres, sier Kjelland Larsen.

Vil ikke endre

Seksjonsleder Anne Grete Tofte i Statens vegvesen mener at de har gjort det de kunne.

– Vi har vurdert fartsgrensen ut fra kriteriene som legges til grunn og har kommet fram til at det ikke er grunnlag for å gjøre endringer, sier Tofte til Fædrelandsvennen.

– At det er en ulykkesutsatt strekning er altså ikke nok?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, svarer Tofte.