ARENDAL: En politipatrulje på Nedenes i Arendal fikk mistanke til den tyskregistrerte varebilen som mannen (27) kjørte vestover på E 39. Bilen hadde mørke bakvinduer og var tungt lastet. Det var tilstrekkelig til å vekke politiets interesse.

Ved Klomra i Grimstad stanset politiet varebilen. Ved en feil senket 27-åringen bakvinduene og politiet kunne da se inn på det sjåføren selv omtalte som "bagasje".

Avgiftsundragelse

Det gikk som det måtte. Mannen ble pågrepet og Viking ble rekvirert for å hente bilen. Tollvesenet undersøkte innholdet i bilen og kunne konkludere med at det ikke var betalt 189.349 kroner i avgifter for sigarettene og alkoholen da bilen passerte riksgrensen fra Sverige.

27-åringen ble tiltalt for å ha smuglet varene, alternativt for heleri av de samme varene. I Aust-Agder tingrett erkjente han seg skyldig etter begge grunnlagene.

I sin forklaring kunne mannen fortelle at han ikke hadde tatt smuglerbilen inn i landet, men fått tilbud om å kjøre bilen sørover på E 18. For dette hadde en polakk tilbudt han 200 kroner.

— Polakken forklarer ham at det var øl i bilen og at det eneste som kunne skje hvis han ble stoppet, var at han ville få en bot, heter det i dommen fra retten.

Eget radiosamband

Tiltalte skulle følge den andre polakken nedover E 18. Han skulle få videre instruksjoner via radiosamband i bilen, men han hørte aldri noe.

— Retten finner det ikke bevist ut over enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte selv innførte varene til Norge eller medvirket til dette slik at han kan dømmes etter det prinsipale grunnlaget, heter det i dommen.

Retten mente at smuglergodset kunne inndras. Det samme gjaldt smuglerbilen, som var spesialtilpasset smugling.

Smuglerutrustet bil

— Retten finner etter en samlet vurdering at det foreligger nærliggende fare for at bilen på ny vil bli brukt til en straffbar handling ved en eventuell utlevering, skriver retten. Retten vektla videre at fjærene i bilen var byttet ut til en stivere modell og rutene var skjult med folie.

27-åringen ble dømt til fengsel i 32 dager. Disse dagene anses som allerede sonet i forbindelse med varetektsfengslingen. Smuglervarene og bilen ble inndratt. I tillegg mister tiltalte førerretten i Norge i to år og må betale 1000 kroner i saksomkostninger.