KRISTIANSAND: Dyrebeskyttelsen tok hånd om de tre kattungene, som foreningen mener at en mann fra Mandal nærmest dumpet.

Saken har vært mange runder til vurdering og etterforskning av politi og påtalemyndighet. Nå har nylig saken vært i Kristiansand tingrett.

AVVIST: Tingrettsdommer Lillian Skranefjell har avvist den private straffesaken fra Dyrebeskyttelsen. Foto: Hallgeir Oftedal

Det fremgår av kjennelsen fra tingretten og tingrettsdommer Lillian Skranefjell at «det anførte forholdet ble anmeldt av Dyrebeskyttelsen Norge Mandal den 22.05.11. Saken ble henlagt av politiet den 24.05.11. Etter klage ble henleggelsen omgjort av statsadvokaten.

Klaget på henleggelse

Saken ble henlagt på ny den 20.02.12 på grunn av manglende kapasitet. Henleggelsen ble påklaget. Etter ytterligere etterforskning ble saken henlagt etter bevisets stilling den 23.05.12. Beslutningen ble igjen påklaget, men statsadvokaten har ved beslutning av 17.09.12 ikke tatt klagen til følge. Det fremgår av politidokumentene at anmeldte har benektet å ha dumpet kattungene».

Privat straffesak

Dyrebeskyttelsen slo seg ikke til ro med påtalemyndighetens behandling av anmeldelsen, og reiste privat straffesak ved Kristiansand tingrett. Den saken er avvist at retten.

Årsaken er at Dyrebeskyttelsen ikke har formelle og juridiske partsrettigheter. Dermed er de ikke fornærmet i lovens forstand, selv om foreningen tok vare på kattene etter at de angivelig skulle ha vært dumpet, noe den anmeldte mannen benekter.

Liten praksis på private straffesaker

Tingrettsdommer Skranefjell tilføyer blant annet at «retten avslutningsvis vil bemerke at vilkårene for å reise privat straffesak reiser vanskelige avgrensningsspørsmål, og rettstilstanden kan i flere sammenhenger synes noe usikker.

Etter rettens vurdering tilsier en slik usikkerhet at adgangen til å reise privat straffesak ikke utvides. Vår strafferettspleie bygger på det offentligrettslige forfølgningsprinsipp, og straffhåndhevelsen er en sak for det offentlige. Adgangen til å reise privat straffesak er et begrenset og omdiskutert unntak som har vært lite brukt i praksis».