Kristiansand: – Jeg får ikke Levi tilbake om drapsmannen hadde fått 100 år i fengsel. Men det gir en dårlig signaleffekt at strafferammene ikke tåler å bli brukt fullt ut. Måten han utførte sine grusomme handlinger på var så grotesk, og uten noe motiv. Hva mer skal til for å få 21 år, spør mor til den drepte Levi Sørensen, Beate Kvamme.

I Kristiansand tingrett ble den 22 år gamle mannen fra Drammen dømt til 17 års ubetinget fengsel for forsettlig drap på Levi Sørensen under særdeles skjerpende omstendigheter, og forsøket på å drepte Sørensens kamerat. Statsadvokat Stina Sveier Nielsen la i tingretten ned påstand om 19 års fengsel. Strafferammen er 21 år.

”Straffen er ikke streng nok

Beate Kvamme, mor til Levi Sørensen

Det er riksadvokaten som har avgjør spørsmål om tiltaler i drapssaker, og det er derfor her spørsmålet om å godkjenne en drapsdom ligger til avgjørelse. Statsadvokaten mente straffen var for lav. Riksadvokaten valgte ikke å anke over straffeutmålingen. Dommen i Kristiansand tingrett blir derfor rettskraftig, fordi den domfelte ikke vil anke.

– Vi er kjempeskuffet over at riksadvokaten ikke vil anke dommen. Straffen er ikke streng nok.

Det sier Levi Sørensens mor, Beate Kvamme, og Sørensens 23 år gamle kamerat, som ble utsatt for drapsforsøket.

– Vi skjønner ikke hvorfor ikke den domfelte får lovens maksimale straff på 21 år for et drap under særdeles skjerpende omstendigheter og et drapsforsøk, sier de to.

Dårlig signaleffekt

– Ut fra drapsmannens fortid ville det også vært naturlig å gi forvaring. Han har en fortid preget av mye vold som til slutt endte katastrofalt for Levi, sier Beate Kvamme. Hun tilføyer at det også ifølge de rettspsykiatrisk sakkyndige var lite håp om endring fordi tiltalte ikke kan medisineres eller behandles.

– Det er på tide at politikerne ser på strafferammen for grove forbrytelser som drap. På mange måter føler vi at drapsmannen har større beskyttelse og flere rettigheter i samfunnet enn vi som blir sittende igjen etter et drap. Han er ute om 11 år. Jeg føler behov for å si at samfunnet må beskyttes mot slike, sier Kvamme.

Kritisk til politiet

De er kritiske til politiets opptreden etter at kameraten løp fra drapsstedet i Gimleveien til Østre Strandgate, der han fikk hjelp av en kompis som ringte politiet. – Det hadde vært mer naturlig at politiet ut fra det jeg fortalte allerede da aksjonerte. Jeg fortalte om knivstikking og et mulig drap. Selv om jeg var i sjokk, visste kameraten min hvor Levi bodde, og kunne ført politiet på sporet. Men det skjedde ikke noe, sier 23-åringen.

Beate Kvamme understreker at det er viktig å legge skylden der den hører hjemme, og det er hos de to som drepte sønnen hennes.

– Men vi skal ikke se bort fra at utfallet kunne vært annerledes om politiet hadde gjort noe der og da, sier Kvamme, som fortsatt venter på et møte med politiet hvor hun vil ha svar på manglende reaksjon.

– Jeg føler at politiet sviktet der og da.