KRISTIANSAND: — Alf Holmelid har gjort en fabelaktiv jobb, ikke bare for oss i SV, men for hele Sørlandet, sier Lysbakken. - Han er en av de mest profilerte sørlandspolitikerne på Stortinget, og han har vist at han både er en alternativ stemme i næringslivsdebatten, og sørger for at næringsutvikling ikke bare skal skjer i Oslo-området.

— Så jeg mener Alf har gjort en veldig god jobb som tillitsmann for SV på Agder. Vi trenger gjenvalg av Alf både for Sørlandets del og SVs del. Det blir så jevnt i dette valget at hvert enkelt mandat vil telle, sier Lysbakken.

Onsdag besøkte han Sørlandet sykehus, Kristiansand og Lysbakken innrømmer at SVs situasjon er alvorlig knappe året før Stortingsvalget i september neste år. - Dette valget står faktisk om vi i SV fortsatt skal være en kraftfull stemme i Norge, sier Lysbakken. - Jeg tror en regjering bare bestående av Høyre og Frp vil bety økt privatisering, skattelette og en politikk for økte forskjeller. Derfor er dette et mer grunnleggende valg for hvilken retning vi skal ta i Norge enn noen gang.

Byråkrati

Lysbakken er etter at han gikk ut av regjeringen, medlem av Stortingets helsekomite. Derfor valgte han onsdag å besøke sykehuset og der prate med ansatte og tillitsvalgte ved sykehuset og i Kristiansand kommune.

— En av de tingene vi har diskutert er hvordan vi kan redusere byråkratiet i helsevesenet. Mange av våre ledere, sykepleiere og hjelpepleiere bruker for mye tid på papirer, og for lite tid på pasientene. Det er alvorlig, da bruker vi ikke ressursene godt nok. Helsevesenet i Norge er godt på mange områder, men kan bli bedre, mener Lysbakken.

Grunnbemanning

— Et stikkord er at vi kan organisere oss på en annen måte. Jer er veldig glad for at Sørlandet sykehus har økt midler til grunnbemanning. Ansetter vi flere personer kan den totale kostnad gå ned, fordi vi i dag bruker store summer på vikarer og til å dekke sykefravær.

Lysbakken ble orientert om arbeidet som gjøres ved sykehuset for å redusere ufrivillig deltid og ble oppløftet av det han hørte. Han gir også uttrykk for at han ønsker mindre markedstenking i helsevesenet, og vil bort fra et system der sykehusene får tildelt midler etter drg-poeng og drift.

Sekk med penger

— Hvis vi i stedet gir sykehusene en sekk med penger kan de forvalte disse selv. Det frigjør mer tid til pasientene.

Lysbakken ønsker også å omorganisere sykehusene i Norge, han vil kvitte seg med helseregionene, og innrømmer at det er en tøff kamp internt i regjeringen, der Ap sterkt holder på denne modellen.

— Vi må legge ned helseforetakene og gjøre politikerne mer ansvarlig. Innbyggerne må kunne stille politikerne på Stortinget og helseministeren til ansvar for den helsepolitikk som drives. På den andre siden må vi altså gi sykehusene mer ansvar og større fullmakter i forhold til hvordan disse vil drives.