SETESDAL: Ifølge aktivitetssjef Per Thomas Skaanes i turistforeningen har antall overnattingsdøgn på de 12 hyttene i Setesdal økt med 12 prosent i år, sammenlignet med i fjor. Per oktober er antall overnattinger totalt cirka 8500, med en sommertrafikk på 4900. ## Økning på 1000

— Rundt 1000 flere overnattingsdøgn i år enn i fjor, er bra, spesielt sammenlignet med de siste årene. Vi har vel hatt omkring 10.000 overnattinger på det meste, men det er noen år siden, sier Skaanes.

ØKT TRAFIKK: Flere velger å bruke fritiden på fjellet. På bildet ses Svartenut, som ikke ligger langt unna Vest-Agders høyeste fjell Urdalsknuten på 1434 m.o.h. Foto: DNT Sør

Den norske turistforening Sør (DNT) har i alt 12 selvbetjente/betjente hytter i Setesdal Vest— og Austhei. De mest populære hyttene er Øyuvsbu, Lakkenstova, Sloaros. Alle er selvbetjente. Også sommerbetjente Gaukhei er godt besøkt og har i år 915 overnattingsdøgn.

Mest populære hytter

— Dette er tradisjonelt våre mest besøkte hytter. Både på grunn av størrelse og tilgjengelighet, sier fagsjefen.

Øyuvsbu har 40 sengeplasser. Til nå i år er antall overnattinger 1600. Det er en økning på 7-8 prosent.

På Lakkenstova med 34 sengeplasser er antall overnattinger doblet (900), men her var hytta stengt en periode i fjor på grunn av ombygging.

Lokkes av servering

Sloaros er DNT Sørs nordligste hytte med 36 sengeplasser. Her har vinter- og sommertrafikken i år økt med 16 prosent (713 overnattingsdøgn).

— På Lakkenstova har utbyggingen hatt positiv effekt, med mer gruppebesøk. Som Øyuvsbu er Sloaros lett tilgjengelig om vinteren med preparerte skiløyper nesten helt inn til hytta. Her serverer også hyttevaktene kaffe og vafler. Folk setter pris på enkel servering, mener Per Thomas Skaanes.

Josephsbu, Kvinen og Tjønndalen er turistforeningens hytter med færrest overnattingsdøgn. Folk stopper her, men går videre.

- Bruker hyttene som base

— De lange hytte til hytte-turene er mindre vanlig nå enn for 15 år siden. Nå bruker folk hyttene som en base.

— Hvordan forklarer du at stadig flere besøker hyttene deres?

— De siste årene har det ikke vært fantastisk vær langs kysten. Da søker folk en annen type ferie. På fjellet trenger man ikke 25 varmegrader og vindstille. Det handler nok om trender også.

- Lider av sensasjonsvarsler

Per Thomas Skaanes mener besøkstallene kunne vært høyere. Han stoler heller ikke på værmelderne.

— Turistforeningen lider litt under sensasjonsvarsler når værmeldere oppfordrer folk til å holde seg unna fjellet på grunn av farlige vann, snøskred eller flom. Slike varsler er ikke alltid særlig begrunnet, hevder aktivitetssjefen i DNT Sør.