VENNESLA : — Her er prøven din, sier Monica Røraas til datteren Maline, som gir den videre til helsesekretær Selma Jensen på legesenteret. Jensen mottar og registrer alle prøver.

Hastemøte

Tirsdag kveld i 18-tiden ble foreldre og ansatte i Smååsane barnehage hasteinnkalt til et informasjonsmøte kl 20 om utviklingen i E.coli-saken i Vennesla. Tre nye tilfeller, i alt fem syke barn, var bakgrunnen. Det ble umiddelbart bestemt å stenge barnehagen, foreløpig i tre dager.

MOTTAK: På baksiden av Vennesla legesenter henger en lapp hvor foreldre og barn tilhørende Smååsane barnehage kan henvende seg og levere sine avføringsprøver. Foto: Frode Lindblom

Monica Røraas sier hun ikke er så veldig bekymret. Tvillingene Maline og Matilde (3) og storebror Markus (5) er alle i Smååsane barnehage.— Ingen av dem har hatt antydning til diaré eller magesmerter. Hadde de hatt det, ville jeg vært bekymret. Vi var mange foreldre på møtet tirsdag, og alle ble oppfordret til å levere prøver i dag, forteller hun.

Stor pågang

Det kom stadig nye foreldre og barn til mottaket da Fædrelandsvennen var innom i 10.30-tiden.

— Det har vært en del innom allerede denne morgenen. Rundt 15, tenker jeg, sier Selma Jensen.

Hun forteller at det ble delt ut 70 prøvepinner på foreldremøtet.

Fra småbarnsavdelingen

ALLE VIL LEVERE: Mange kom til hastemottaket med sine prøver onsdag. De vil ha svar på om de er smittet av E.coli eller ikke. Her er Merethe Håverstad på vei inn med datteren Emmas prøve. Foto: Frode Lindblom

Ifølge Jensen vil alle prøver som kommer inn i dag bli sendt til laboratoriet på Sørlandet sykehus i Kristiansand.— I løpet av to dager har vi svarene, om de er negative eller positive, opplyser helsesekretæren.

De fem E.coli-syke barna i den kommunale barnehagen skal tilhøre småbarnsavdelingen. Vennesla kommune har innhentet smittevernekspert Preben Aavitsland fra Kristiansand som konsulent. Aavitsland var tidligere assisterende divisjonsdirektør for smittevern ved Folkehelseinstituttet.

Kan være smitte fra kyr

Under informasjonsmøtet tirsdag, kunne ikke Aavitsland garantere at man ville finne smittekilden.

— Han sa at E.coli-smitten kan ha sammenheng med at noen barn har klappet kyr og ikke vasket hendene etterpå. Det ble gitt god informasjonen på møtet, forteller Monica Røraas.

Stengt barnehage fører også til logistikkproblemer for mange småbarnforeldre. Fredag er felles planleggingsdag for alle barnehager og skoler.

— I dag måtte jeg ta meg fri fra jobben. Torsdag passer bestemor barna og fredag er det far sin tur til å være hjemme, forteller Røraas.