FERDIG: Med videokamera har 12 år gamle Jørgen Haugeplas Søhagen den siste tiden jaktet på spøkelser og andre merkverdigheter på Lillesand by- og sjøfartsmuseum. Nå er den skumle kortfilmen "Museumsgjestene" klar for premiere under Kulturnatta i Lillesand. Den unge filmskaperen har imponert museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal. Foto: Helge Corneliussen
GJENFERD: Jørgen Haugeplas Søhagen har fanget gjenferdet Birgitte (i vinduet øverst) med videokameraet. Museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal er spent på 12-åringens filmpremiere under kulturnatta i Lillesand. Foto: Helge Corneliussen
BIRGITTE: I dette vinduet sto Birgitte Knudsen da Jørgen var på leting etter gjenferd på museet. Foto: Helge Corneliussen
REODOR: Ifølge moren er Jørgen Haugeplas Søhagen en liten Reodor Felgen. Her viser han fram glide-cam-stativet han har mekket sammen helt på egenhånd. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: — Filmen har fått navnet "Museumsgjestene". Det er ikke helt vanlige gjester. De er der når museet er låst, forteller 12-åringen Jørgen Haugeplas Søhagen fra Lillesand.

Fredag kveld har filmen premiere under Kulturnatta i Lillesand. Kortfilmen blir vist i museet og det knyttes stor spenning til om det vil spøke under premieren.

— Vi har jo Birgitte som går igjen her, sier museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal, som også byr på spøkelsesfortelling av Gabriel Scott på museumsloftet.

Museumsbestyreren oppdaget Jørgens interesse for filming da klassen fra Lillesand ungdomsskole var på besøk. Nå håper hun at samarbeidet kan fortsette.

— Jeg har også laget en snutt vi kaller "Hands of Fame". I forbindelse med utstillingen "Junaiten" tegnet mange hendene sine på en lang papirrull, forteller Jørgen.

— Det er sterkt å se alle disse hendene i Jørgens film, kommenterer Høegh-Omdal.

Jørgen vurderer å legge ut begge kortfilmene på Youtube etter premieren. Slik at hele verden kan få se dem.

Jørgens filmkarriere er foreløpig kort. Den startet i fjor.

— Jeg "stjal" mammas videokamera og forsøkte meg litt, sammen med en kamerat. Den første filmen heter "Den utstøtte". Den handler om Mister Coffis jakt på en kaffeoppskrift. I filmen blir jeg rullet inn i gaffatape og dytta ned i kjelleren, forteller 12-åringen.

- Har du et nytt prosjekt på gang?

— Ja. "Den ustøtte 2". I oppfølgeren skal Mister Coffi rømme.

- Er du helt hekta på filmproduksjon?

— Nei, det skal bare være en hobby. Jeg liker også å lage ting, jeg flyr modellfly og spiller litt tennis, forteller den unge filmskaperen.