AGDER: — Sørlendinger har klart å skape en myte om at de er blide. Det er akkurat som med danskene. Det er en myte, en fasade. Det smilet du ser hos en sørlending er egentlig en innvendig grimase, sier Omdal.

Den tidligere kulturredaktøren i Stavanger Aftenblad har fått æren av å avslutte 44 år med morgenkåserier på NRK radio. Da han skulle finne fram noe som kunne kalle på smilet til lytterne, var veien kort til erfaringene han har gjort seg etter noen år som hytteboer i Mandal.

sxb5b3f3.jpg Foto: Scanpix

Hør hele kåseriet fra NRK P2 øverst i saken!

— Det tok ett ekstra år å bygge hytta vår i 2006. Vi måtte vente på det ene og det andre. Vi fikk aldri et klart svar på når ting skulle stå ferdig, sier Omdal.

Han holder til i et byggefelt sammen med 13 andre hytteeiere. Alle er fra Rogaland. Alle har opplevd at det har vært vanskelig å få klare svar fra sørlendingene. Ifølge Omdal har sørlendingen store problemer med å svare ja eller nei. Han blir i stedet møtt med "Æ ska gjørr det æ kan, men æ kan'ke love noe" eller "Mi får se te uga."

— Da jeg luftet noen av de samme meningene i Stavanger Aftenblad for noen år siden, fikk jeg en rekke henvendelser fra folk som bekreftet mitt bilde av sørlendingene. Jeg opplever vel at sørlendingene er uvillige til å binde seg, de velger bevisst å være omtrentlige. På denne måten står de mye friere. Her må jeg bare understreke en ting: Vi er heldige, som har funnet én sørlending som vi kan stole på og som kommer når han lover. Uten ham hadde det sett mørkt ut. Det er han som holder på med hytta vår nå.

Hva synes du om Omdals syn på sørlendinger? Si din mening i debatten under artikkelen.

I kåseriet karakteriserer Omdal sørlendinger som brennmaneter. "... de dukker først opp når det blir varmt i været, de kan være ganske giftige – og de beveger seg ubegripelig langsomt."

- Mange sørlendinger kaller jo rogalendinger for pissemaur. Jeg tenkte meg om og kom til at brennmaneter var en passende betegnelse på sørlendingen. Det er en enkel skapning, flott å se på, men den kan være djevelsk giftig. Samtidig tar det lang tid før den passerer. Jo, det er en dekkende betegnelse, humrer Omdal.

- Hvorfor har du valgt å feriere her, hvis du opplever sørlendingen på denne måten?

— Jeg var nylig på hytta ved Hille. Det gir ro i sjelen å se ut over fjorden. Selv på denne tiden. Nå her jeg vært omgitt av sørlendinger i rundt 30 år. Jeg har mange venner derfra. Hvis noen føler seg støtt av dette, viser det vel bare at jeg har litt rett. Den danske dikteren Piet Hein skrev: "Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig.", siterer Omdal.

Kåsøren medgir at rogalendingens fremferd kan ha noe å gjøre med hvordan sørlendingen opptrer.

— Alle som har vært på Skalldyrfestivalen i Mandal vet at det ikke er bare enkelt å forholde seg til hundrevis av rogalendinger med godt over to i promille, sier Omdal.

Hva synes du om Omdals syn på sørlendinger? Si din mening i debatten!