KRISTIANSAND: — Jeg tror ikke folk er stolte av at de har oljefyring. Mange tenker at det må bort, men vet ikke hvor de skal begynne, sier lokalleder for Naturvernforbundet i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Hun har akkurat avduket en stor, rusten oljetank, som et symbol for lanseringen av Oljefri i Kristiansand.

Prosjektet startet i Bergen i 2008, og har spredt seg til Oslo og Trondheim, og nå Kristiansand, med kommunene rundt i Knutepunkt Sørlandet. Målet er å få bort oljefyring fra gamle bygg.

Oljefrie privatboliger

— Alle må bidra. Målet er nesten oppnådd i kommunale bygg, nå er ballen sendt over til dere. Klimatiltak må også skje i egne hjem, sa varaordfører Jørgen Kristiansen til de fremmøtte under arrangementet i Kvadraturen.

I følge oljefri.no vil en oljekamin i en normal fyringssesong slippe ut like mye CO2 som en bil gjør i løpet av et år. Med andre ord er det mye å spare ved å bytte energikilde.

— Men det er dyrt og litt skummelt. Det er en stor investering for vanlige folk, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Alternativer

Stortingets klimaforlik sier at all oljefyring skal bort fra private boliger innen 2020. Feieregisteret forteller at det er 2380 bygg som har oljefyring i Kristiansand. Ingen vet hvor mange oljekaminer som virkelig brukes.

— Målet er å få tallet ned, kjapt. Det er masse gode alternativer. Det er ikke rakettvitenskap, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, og ramser opp gode vedovner, varmpumper og solfangere som eksempler.

KLIMABOMBE: Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, avduker oljetanken sammen med Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. Varaordfører Jørgen Kristiansen har holdt tale for de fremmøtte. Foto: Anne Smith Lorentz
Kristiansand Skolemusikkorps hadde to innslag under åpningen av Oljefri i Kristiansand i Kvadraturen fredag. Foto: Anne Smith Lorentz
ENDELIG I GANG: Leder av Naturvernforbundet i Kristiansand, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, har jobbet med Oljefri Kristiansand i ett år. Fredag gikk det offisielle startskuddet. Foto: Anne Smith Lorentz
TROMME: Joakim Hartvigsen, Isak Lorentsen og Ole Bernt Frivoll fra Kristiansand Skolemusikkorps spilte på en gammel oljetank for anledningen. Foto: Anne Smith Lorentz