Foto: Privat

KRISTIANSAND: — Det første jeg tenkte da jeg så det svære monsteret var at dette vil jeg ikke ha om bord i båten, ler vikarierende fyrvert på Grønningen, Ole Dag Kvamme.

Til vanlig arbeider han som journalist i Fædrelandsvennen. Et par uker ut i sommerferien som fyrvert i Østergapet, fikk den ferierende jornalisten likevel en rimelig svær sak å handskes med på kroken. Nærmere bestemt en breiflabb på intet mindre enn 21,5 kg.

Trollgarn

Etter å ha satt ut to trollgarn i lenke mellom Svarten og Langskjærene øst for Grønningen fredag kveld, dro Kvamme sammen med sin far Kjell Kvamme (76) og sønnen Karsten (5) for å sjekke fangsten lørdag morgen.

De garnene viste seg å være fulle av fisk.

— Da var det først veldig mye flyndre og to svære torsk og en fin lange. Også dette monsteret av en fisk som lå og fløyt oppe i garnet, forteller han.

Det digre, mørke fisketrynet fikk Kvamme til å beordre sønnen frem i båten mens han og faren halte og dro i garnet for å få det over ripa og ned i båten. Det var ingen lett affære.

”Den hadde to svære torsk inni seg som den hadde spist

Ole Dag Kvamme

Tatt med to torsk i magen

Lastet med masse fisk og en gigantisk breiflabb dro familien Kvamme tilbake til Grønningen fyr. Der fikk den vikarierende fyrverten hjelp av fiskeekspert Hilde Skiffard til å filetere det svære beistet.

— Den hadde to svære torsk inni seg som den hadde spist, forteller han.

Nå er den hvite fiskedelikatessen broderlig fordelt mellom de involverte, og Kvamme lover breiflabbfest til alle som kommer på fyret i kveld.

«Topper heile driden»

Hva som skjer med fiskens hode er enda ikke avgjort.

— Hodet henger her på en svær krok. Det er jo større en hodet mitt, ler han og vet ikke helt hva han skal gjøre med det.

Han er imidlertid klinkende klar på at dagens fiskefangst slår alle andre fiskefangster han har kunnet notere seg tidligere.

— Ja, det er ikke i nærheten en gang. Den forrige var en torsk på noen kilo. Denne «topper heile driden», ler Kvamme.

”Hodet henger her på en svær krok. Det er jo større en hodet mitt

Ole Dag Kvamme