KRISTIANSAND: I dag sendte Stiftelsen Shalam ut permitteringsvarsel til sine 14 ansatte i Shalam Rehabilitering, avdeling Åsen omsorg — og motivasjon. Senteret har plass til 16 gutter i alderen 18 til 25 år, men har nå bare to stykker fra Kristiansand kommune, og tre totalt.

— Nå har vi kun midler til å utbetale lønn i en måned til, sier Woxmyhr.

- Får ikke nok brukere

— Vi har hatt kniven på strupen siden i høst, og er avhengige av å få inn nok brukere for å kunne opprettholde tilbudet, forteller Yngvar Woxmyhr.

I dag finansieres Shalam med støtte fra staten gjennom Helse— og omsorgsdepartementet. I tillegg får rehabiliteringssenteret støtte per person fra kommunen som sender brukeren dit. Siden sommeren 2011 har Shalam slitt med å fylle opp plassene, noe som til slutt har ført til røde tall.Dagen har vært tung for Shalam-lederen.

— Rehabiliteringstilbudet er hjertet i Shalam, og nå mister vi hjertet vårt, sier han.

- Hva skjer med guttene?

Han er imponert over de 14 ansatte på Åsen som har tatt permitteringsvarselet med fatning.

— Det første de tenkte på er de guttene som om to uker ikke lenger har noe tilbud. Hvordan vil det gå med dem? Det er tungt å se unge mennesker som akkurat hadde fått en gnist i øynene, nå får øynene fylt med tårer fordi fremtiden med ett er usikker igjen, sier Yngvar Woxmyhr.

Hvordan vil det gå med dem?I 2004 fikk Shalam en bestilling fra Kristiansand kommune om å etablere et nærmiljørehabiliteringssenter.

— Siden da har vi tatt i mot noen av de tyngste rusmisbrukerne, og mange av disse er andre eller tredje generasjons rusmisbrukere. Det er veldig viktig at vi kommer inn med tiltak for disse, sier Woxmyhr.

- Livsfarlig

Shalam rehabilitering vil spesielt konsentrere seg om ungdom som allerede har vært inne til avgifting, men som venter på å komme inn på tverrfaglig spesialisert behandling (TSB).

— Det kan gå alt fra tre måneder og oppover før de kommer inn i TSB. I mellomtiden er det mange som havner tilbake på gaten. Det er livsfarlig. En person som har vært inne til avgifting og som kommer ut og tar en sprøyte er i stor fare for å ta overdose, sier Woxmyhr.

Hos oss er det trygtDerfor mener han at det er særlig viktig å få ungdommene inn til rehabilitering.

— Hos oss er det trygt, og vi hjelper dem med motivasjon til å gjennomføre TSB. Vi hjelper dem til å holde seg rusfrie, vi gir dem mat og et sted å bo, og hjelper dem med å holde avtaler med kommunen, forteller Yngve Woxmyhr.

Han påpeker også at Shalam Rehabilitering er billigere i drift enn kommunale tiltak.

— Vi er en stiftelse som driver på ideologisk grunnlag med få ansatte, og det er ingen som blir rike av å jobbe i Shalam. Gjennom årene har vi bygget opp en solid kompetanse innen rusomsorg, sier han.

- Fornøyde med Shalam

— Vi er veldig fornøyde med de tjenestene som Shalam tilbyr, og Kristiansand kommune ønsker et fortsatt tett samarbeid med ideelle organisasjoner, sier helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Lars Dahlen.

GODT TILBUD: Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Lars Dahlen skryter av Shalam. Foto: Tore-Andre Baardsen

Tirsdag var det møte i helse— og sosialstyret om rusproblematikken i Kristiansand ble diskutert.- Der var det også en representant fra Shalam som ba om et møte med kommunen, og det vil vi få i stand, sier Dahlen som synes at det er trist at Shalam nå har sendt ut permitteringsvarsel til sine 14 ansatte.

— Vi er i dialog med Shalam og nå skal vi vurdere hva som er årsak og virkning, sier helse- og sosialdirektøren.

Han vil nå se på det totale tilbudet av tjenester innen rusomsorg, og se det an i forhold til behovet.

— Dette gjelder ikke spesielt denne saken, men generelt, påpeker Lars Dahlen.

Hilde Stokkland er enhetsleder for sosiale og forebyggende tjenester i Kristiansand kommune. Hun forteller at de personene som vurderes som å ha behov for det sendes til Shalam på Åsen.

— Vi har vært veldig fornøyde med Shalam og det tilbudet de har gitt til brukerne sier hun.

- Uenige om målgruppen

Yngvar Woxmyhr mener derimot at det anslagsvis er rundt 20 personer som er i målgruppen til Shalams rehabiliteringssenter.

— Det er nok uenighet med kommunen om hvem som skal være målgruppen, sier Woxmyhr.

Han mener at det ikke er nok å tilby rusavhengige et sted og bo med oppfølging fra sosionom.

— Disse boligene blir rusreir, sier han.

- Resultat av villet politikk

Peter Gitmark mener at nedleggelsen av Shalam rehabilitering og andre lignende tiltak er et resultat av en villet politikk fra regjeringens side.

LEI SEG: Peter Gitmark (H) mener at nedleggelsen av Shalam Rehabilitering og lignende tiltak i resten av landet er resultat av en villet politikk fra regjeringens side. Foto: Jon Anders Skau

— Dette skjer over hele landet, og er et resultat av en villet politikk fra regjeringens side. De ser ikke enkeltmennesket, sier Peter Gitmark som mener at regjeringen går til frontalangrep på frivillige organisasjoner ved å ikke kunne sørge for sikre driftsmidler.Han omtaler Shalam Rehabilitering som en viktig institusjon for hele landsdelen.

— Det er ingen tvil om at Shalam har levert et godt tilbud, og har gjort dette ut av ren godhet, sier Peter Gitmark.

Han mener at regjeringen ønsker at mest mulig av rusomsorgen skal inn i statlig regi.

— Foreløpig er det ikke gode nok offentlige tilbud. Da er det ekstra ille at ideologiske hensyn veier tyngre enn behovet for et rusomsorgstilbud, sier Gitmark.

Gitmark peker på at det er de rusavhengige som ønsker å komme seg ut av avhengighet som blir skadelidende.

— Jeg blir oppriktig lei meg, sier Gitmark