Åpen brannstasjon_2.jpg Foto: Jon Anders Skau
Åpen brannstasjon_3.jpg Foto: Jon Anders Skau
Brannmester Tor Eriksen sa at det også var et vaktlag klar til å rykke ut dersom det skulle skje en ekte ulykke. Foto: Jon Anders Skau
Kranbilen var populær. Foto: Jon Anders Skau
Brannvesenet viste hvordan de ville reddet en mann som hang fast uten mulighet til å komme ned selv. Foto: Jon Anders Skau
Alle de åtte brannstasjonene i Østre Agder brannvesen holdt åpent for å gi familier et innblikk i brannvesenets aktiviteter. Foto: Ernest Boswarva

KRISTIANSAND / ARENDAL: — Jeg har vært i sykebil, politibil og brannbil. Vi har også gått kunnskapsløypa, men bilene var det gøyeste sier Håkon Siegwarth (5,5).

En gang i året åpner brannstasjoner over hele landet dørene, og det er andre gang Håkon besøker stasjonen i Kristiansand. Det var han ikke alene om, plassen fremfor stasjonen var fylt opp av forventingsfulle barn og deres foreldre.

Mange sto i kø for å få en tur opp i kranbilen. Foto: Jon Anders Skau

Størst var køen fremfor kranbilen, men de fleste tok også turen innom de mange bilene som var åpne for publikum. Erik Utne Hyberg (4) var innom alle utrykningskjøretøyene, og avsluttet med å få en egen branncaps.

Fin presentasjon

— Det er et kjempefint arrangement. En fin måte å presentere nødetatene på, og vise at det er noe positivt som kan hjelpe barna og ikke skummelt, mener pappa Lars Hyberg.Han mener det er viktig å snakke med barna om sikkerhet, og familien snakker ofte om hva som kan forårsake brann og hva en skal gjør dersom en oppdager at det brenner eller at noen er syke.

Åpen brannstasjon_2.jpg Foto: Jon Anders Skau

— Erik er litt ung, men søstrene på 9 og 11 vet de riktige numrene og hva en skal gjøre, forteller Hyberg.

Urban redningsaksjon

Åpen brannstasjon avslutter brannvernuka, og i Kristiansand kunne en både være med på en urban redningsaksjon og en simulert båtvelt. Samtidig som publikum fikk se hvordan en arbeider ble reddet ut fra et stillas, understreket brannmester Tor Eriksen at det også var et vaktlag klar til å rykke ut dersom det skulle skje en ekte ulykke.

— Dette er en veldig bra måte å møte publikum på, og det har vi nå gjort i 150 år. 15. september feiret Kristiansand brannvesen 150 år. I 1862 begynte vår første vakt og den er ikke slutt ennå. Vi har hatt vakt hele døgnet siden det, sier Eriksen.

- Poenget er at man aldri må bruke vann for å slukke brann i en smultgryte. En slik brann må kveles, sier Svendsen. Foto: Ernest Boswarva

SmultbrannOgså i Aust-Agder ble brannstasjonene holdt åpne, og alle de åtte brannstasjonene i Østre Agder brannvesen holdt åpent for å gi familier et innblikk i brannvesenets aktiviteter.

— Barna har fått svare på spørsmål i en kunnskapsløype, de har fått ta i strålerør og fått sprute litt vann, sier brannsjef Svend Svendsen i Østre Agder brannvesen.

Hurtigfrigjøring etter trafikkulykke og brann i smultgryte ble demonstrert. Å helle vann på smultbrann, advarer brannvesenet om.

— Poenget er at man aldri må bruke vann for å slukke brann i en smultgryte. En slik brann må kveles, sier Svendsen, som selv var innom fem av de åtte brannstasjonene i sin region i løpet av timene da brannstasjonen var åpne.