KRISTIANSAND: Etter at han ga seg som spiller i 1991 har kristiansanderen jobbet med kjøkken, og har nære forbindelser til Asia. Forballen har han lagt helt på hylla.

— Da jeg la opp var jeg ferdig med fotballen. Jeg prioriterte annerledes, og det var andre ting som var viktige, sier 50-åringen.

Olav Klepp jr. spilte på Starts midtbane i 324 kamper. Han spilte på gullaget i 1980 da han som 17-åring fikk sin debut for Karsten Johannesens mannskap. 11 år senere tvang en kranglete rygg Klepp til å legge opp, og siden har han holdt seg til kjøkken og kjøkkenutstyr. Først gjennom firmaet Home Design, nå hos Rema Nonfood, hvor han jobber som innkjøper og har tette bånd til Asia og Østen.

— Jeg trives veldig godt. Jeg får reist mye, og er i tillegg med på å utvikle egne produkter. Denne jobben gir meg mye, sier han.

GULLDEBUT: Olav Klepp jr. debuterte som 17-åring i Start, og vant seriegull i sin første sesong. Her sammen med trenerlegenden Karstein Johannessen.

Scoret i debuten

Fotballen har vært nesten fraværende siden han la opp i 1991, men Klepp husker godt hvordan det var å debutere som 17-åring mot Vålerenga i 1980, og i tillegg score Starts siste mål i 3-1-seieren.

— Det var stort for en så ung gutt som meg. Jeg fikk heldigvis nok kamper til å bli seriemester det året. Gullet er høydepunktet i karrieren min. Jeg spilte på et fantastisk lag den gangen, med blant andre Trond Pedersen og Svein Mathisen. Det var en fin gjeng, og et godt miljø, minnes Klepp jr.

— Hva er forskjellen på fotballen den gang og i dag, vil du si?

— Vi jobbet jo, og så trente vi. Det var først på slutten av 80-tallet spillerne ble deltidsproffer.

Klepp jr. står bokført med én landskamp for Norge. Mot Tyrkia i 1987. Og i takt med gode prestasjoner for Start kom også henvendelsene fra utlandet. Selv om han har vært i "kjøkkenindustrien" i snart 20 år, husker han godt hvordan det var da Brøndby ville hente ham til København.

DANSK DRENG: Oppholdet i danske Brøndby var på et par dager før Olav Klepp jr. vendte hjem til Norge.

– Jeg reiste ned til Brøndby sammen med Erik Stallemo. Klubben arrangerte en kamp, og jeg prøvespilte. De ville ha meg så fort som mulig, og jeg signerte en toårskontrakt. Men det var ikke noe for meg, og det tok ikke lang tid før jeg var hjemme igjen. Brøndby hadde et fantastisk lag den gangen, med Peter Schmeichel, Brian Laudrup og John «Faxe» Jensen. Men hjertet mitt var i Kristiansand, og jeg klarte ikke å være borte, sier Klepp jr. som kun fikk med seg et par kamper for Brøndby.

Dyrket grønnsaker

Han ble ikke rik av å spille fotball i Start. Verken frisyrer, fasiliteter eller lønninger var det samme den gang som nå.

— I gullsesongen fikk jeg 12.000 kroner for hele året, sier Klepp jr. og ler.

– I starten av karrieren i Start dyrket jeg grønnsaker og blomster, og solgte det på Torvet. Det kom seg litt på slutten, men jeg jobbet ved siden av hele veien, sier han.

I dag er også økonomien en annen. Det er boligen hans på Gimlekollen et synlig bevis på.

— Men jeg er ikke blitt millionær, humrer mannen med et gode skuddbeinet.

Fortsatt Start-medlem

Han begynte å spille fotball i Start som sjuåring, og fortsatt følger han med på hva som skjer med Mons Ivar Mjeldes opprykksjagende lag.

— Jeg er fortsatt medlem i Start, men har ikke hatt noen engasjementer. Jeg reiser mye, og jobben er veldig tidskrevende. Men jeg prøver å få dratt på de kampene jeg kan når jeg er hjemme.

Som fotballspiller var Klepp jr. en målfarlig midtbanemann som hadde et godt samarbeid med Svein Mathisen. I tillegg til seriegullet i 1980 fikk han også med seg to bronsemedaljer (1983 og 1984). Han spilte i Start fram til 1991-sesongen. Da sa kroppen stopp.

– Jeg hadde slitt med en prolaps i ryggen i mange år. Det ble operasjon og slutten på fotballkarrieren. Fotballen er en ting, karrieren etter er en annen ting. Jeg måtte tenke på mitt eget beste, sier Klepp jr.

– Hvordan vil du beskrive deg selv om spiller?

– Jeg var veldig løpssterk, en allroundspiller. Jeg spilte på mer eller mindre alle plassene i Start. I tillegg hadde jeg et godt driv, og så scoret jeg en del mål. Midtbanen var min greie. Jeg og Svein Mathisen hadde et veldig godt samarbeid. Vi forsto hverandre på banen, og scoret en del mål på det,

Han har også vært delaktig i opprettelsen av Kristiansand Gladiators i Kristiansand, den amerikanske fotballklubben som holder til på Karuss i Vågsbygd.

START ANNO 1988: Stående bakerst fra venstre: Tore André Dahlum, Eivind Egeland, Paul Richardsen, Tore Løvland, Claus Eftevaag, Kjell Egge, Krister Isaksen. Stående i midten fra venstre: Karsten Johannessen (trener), Svein Mathisen, Sten Glenn Håberg, John Devine, Kjell Torkeldsen, Steinar Kvifte, Rune Borgen, Kjell Arnesen (fotballformann). Sittende fra venstre: Åge Maridal, Sjur Eftevaag, Tor Arne Aga, Kjetil Kvåle, Pål Lydersen, Olav Klepp jr. (Offisielt lagbilde hentet fra www.ikstart.no)