KRISTIANSAND: — Det er aske, ja, sier vakthavende statsmeteorolog Laila Fodnes Sidselrud til fvn.no.

NEDERST I SAKEN: Flytrafikken går som normalt

Det ventes mer aske inn med vinden og lavtrykket utover kvelden, og de første skyene med askepartikler er allerede ankommet Sørlandet.

Beviset ligger i grå flekker overalt der blanke og mørke flater viser fargen på regnet som falt tirsdag ettermiddag.

— Det er en suvenir fra Island du har der, sier Sidselrud.

Under 20.000 fot

Den asken som har kommet inn denne ettermiddagen er blitt transportert i det meteorologene kaller for nivå 1, fra bakkenivå og opp mot 20.000 fot.

— Prognosene tilsier at det er ganske høye konsentrasjoner vi får inn nå mot kvelden, sier meteorologen.

Det høye nivået vil holde seg frem til klokken 0800 i morgen, og det ser også ut til at onsdag vil bli en dag med mye aske i lufta.

Men vulkanen på Island spyr nå ut aske opp til 7 km i høyde, opp mot gårsdagens 8-12 km. Søndag ble asken slynget helt til 17 kilometers høyde.

Snill vulkan

— Du kan si at vulkanen er blitt snillere, sier Sidselrud, men skal bortsett fra det ha seg frabedt å mene noe om vulkansk aktivitet. Om askeskyene vil avta eller øke, er umulig å si.

— Vi er ikke geologer. Vi melder utelukkende om været som transporterer askepartiklene, som i visse tilfeller har en glaserende effekt på en flymotor.

- Det er jo ikke bra.

— Nei, det er nok ikke bra. Men jeg er heller ikke ekspert på fly.

- Nei, det har vi forståelse for.

Men nettopp der er heldigvis lufthavnsjef Thomas Langeland ved Avinor Kjevik en smule sterkere stilt, og kan fortelle alle nervøse reisende at ettermiddagsflyene går.

Kjevik åpen

Det er foreløpig ingen planer om stengning av Kjevik, kan Langeland forsikre.

— Prognosene fra tidligere i dag har ikke slått helt til, og askeskyene ligger foreløpig sør for fastlandet, sier han.

- Så da fortsetter flytrafikken fra og til Kjevik som normalt?

— Det gjør den.

Neste sjekkpunkt er klokken 20.00 i kveld, og etter at dataene er beregnet og nye prognoser er utarbeidet, samles Avinors krisestab til møte klokken 22.00 i Oslo.

Lav konsentrasjon

Konsentrasjonen av aske er fremdeles så lav i norsk luftrom at det forventes ordinær flytrafikk i fastlands-Norge fram til 20.00 i dag.

Avinor baserer sine prognoser på en samlet vurdering av den informasjonen som ligger i aske-kart fra Met Office og prognoser og analyser fra Met.no og Nilu (Norsk institutt for luftforskning).

Det er opp til flyselskapene å ha de nødvendige godkjenningene fra Luftfartstilsynet til å kunne fly i områder med aske. Avinor tilbyr lufttrafikktjenesteri norsk luftrom.

Flytrafikken mellom Norge og Svalbard er stanset etter at det er innført midlertidig fareområde på grunn av aske mellom Norge og Svalbard. Helikoptertrafikken fra Rogaland er også berørt av aske i luftrommet.

Det er Bodø kontrollsentral som leder det operative arbeidet i Avinor.

Passasjerer bes holde seg løpende orientert gjennom sine flyselskap og reisebyråer.