Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Angsten for fredag 13. spesielt og tallet 13 generelt synes å være på hell.

Men ikke borte.

For etter at assisterende informasjonsdirektør i If Storebrand og Europeiske forsikring, Emma Elisabeth Vennesland, hadde forsikret at det ikke meldes om flere ulykker eller skader fredag 13. enn ellers, fulgte denne replikkvekslingen:

– Tar du forholdsregler?

– Denne dagen sitter jo litt i ryggmargen, jeg kjører nok ekstra defensivt, vil helst ikke se svarte katter og vil i alle fall ikke gå under en stige.

– Hva med å fly til USA?

– Det hadde jeg ikke likt.

– I alle fall ikke på seterekke nummer 13?

– Nei, fytti katta!

Ikke trolldom

Iver Holter-Andersen, markedssjef i Avinor, bekrefter at seterad 13 finnes i de fleste passasjerfly.

– Flyving er logistikk og teknologi, ikke simsalabim.

Sete 13 kan for øvrig besittes i NSBs regiontog. Ikke bare det: Setet gir vindusplass og er plassert i den beste vogna, selve comfortvogna.

Dessuten kan hvem som helst i Kristiansand, tjue minutter på hver time, se buss nr. 13 kjøre i vei retning Grimsmyra, uten at denne ruta er mer rammet av uhell enn andre.

Foto: Lars Hollerud

Keepertall

Heller ikke Johnny Kristiansen er overtroisk overfor tallet 13. – Hvorfor skulle jeg være det? 13 er jo bare et tall, påpeker reservekeeperen for Start.

Kobling mellom 13 og uflaks er tydeligvis ikke tema for Sten Grytebust, heller. Han var målmann for Ålesund da laget møtte Start sist søndag. De fleste husker jo hvordan det gikk.

I Agder Teater kan du bestille sete nr. 13 og le og gråte like intenst som naboene på 12 og 14. Og Fremskrittspartiet innleder frimodig sitt landsmøte i dag, som om det skulle ha vært en hvilken som helst dato.

Men noen skygger unna 13-tallet i fullt dagslys.

Tradisjon

– Du finner ikke rom nr. 13 hos oss nei. Neppe i andre hoteller heller, lover Andreas Hopland, resepsjonist ved Radisson Blue Caledonien Hotel.

Akkurat det er hans kollega ved Hotell Norge Rica Partner, Silas Dvergastein, i ferd med å avkrefte, før han for sikkerhets skyld sjekker:

– Vent litt. Herlighet, vi har jo ikke, vi heller. Ikke i noen etasjer. Kult. Dette må være et arvegods fra fortiden. Kanskje fra USA, der ingen høyblokker har 13. etasje. Det har i alle fall jeg hørt, sier Dvergastein.