LISTER: Ordførerne mener folks trygghet til sjøs ikke skal avhenge av gaver fra næringslivet.

– Politibåt må være et statlig ansvar. Det er vel og bra at næringslivet bidrar. Men dersom politiet skal la seg sponse, må midlene tilflyte fellesskapet på en rettferdig måte. Vi må ikke komme dit at polititilbudet er bedre i områder hvor næringslivet betaler, sier Ingunn Foss (H), ordfører i Lyngdal.

Politibåt til spottpris

I går skrev Fædrelandsvennen at Agder politidistrikt de siste årene har leid politibåt i Grimstad for 10.000 kroner sesongen. Ifølge Grimstad Bådsenter skyldes den lave prisen et spleiselag mellom næringsdrivende.

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, vedgår at det sjenerøse tilbudet er årsaken til at det har vært mulig å ha en politibåt i Grimstad.

Foss og ordførerkollegene i Lister-regionen har de siste årene kjempet forgjeves for å få en politibåt. I 2006 ble politibåten i Flekkefjord fjernet. Byen hadde da hatt sjøtjeneste siden 1983. – Folketallet dobler seg i sommermånedene og det skjer så mye ulovlig til sjøs. Det er beklagelig at politiet ikke betjener skjærgården vår på en forsvarlig måte, sier Foss til Fædrelandsvennen.

Ingen båt i sikte

Ifølge lensmann i Flekkefjord, Åsbjørn Skåland, foreligger det ingen planer om å bemanne distriktet med egen politibåt.

Politibåtene i Kristiansand og Mandal tar seg kun en svipptur ved ledig kapasitet. I fjor opplyste politiet at sjøtjenesten hadde kun seks arbeidsdager i Lister-regionen.

Ordfører i Flekkefjord, Reidar Gausdal (V), har flere ganger tatt opp saken med politisk ledelse. Han reagerer på hvordan politibåten er finansiert i Grimstad.

– Falitterklæring

– En ren fallitterklæring. Det blir helt feil når næringslivet sponser politiet med båt. I Lister står vi uten politibåt, mens man har en sjøtjeneste i Grimstad basert på gaver. Jeg skjønner at man blir kreativ for å finne løsninger, men det er trist at det skal være slik. Polititjeneste i Agder i sin helhet raseres, mener Gausdal.

Han mener behovet for politibåt i Lister er stort.

– Det skjer mange ulykker og det er fritt fram når folk vet at politiet ikke kontrollerer, sier han.

Farsunds ordfører Stein Ytterdahl (Ap) er enig i at folks trygghet ikke skal styres av kommersielle krefter.

– Polititilbudet skal selvsagt være likt for alle og være styrt etter behov. Det er helt greit at næringslivet inngår samarbeid, men det må ikke bli forskjell på Jørgen hattemaker og han du vet, sier Ytterdahl.