Du måtte dra ut på sjøen på søndag? – Ja, jeg hadde beredskapsvakt for redningsselskapet, og plutselig fikk laget vårt en telefon om at en fisker hadde fått garnet sitt nøstet inn i båtpropellen sin like utenfor Andøya, og han kom ingen vei. Selv om det er færre hendelser på vinteren, er vi alltid like hissige på å komme oss fort ut på sjøen. Så vi dro ut med redningsskøyta, og en fra laget vårt hoppet uti og fikk garnet løs fra propellen. Forhåpentligvis fikk fiskeren trukket inn juletorsken sin.

Skjer slike ting ofte? – Nei, heldigvis ikke. Men når slike hendelser finner sted, passer vi alltid på å være på stedet raskt, og vi blir der til vi ser at alt er i orden. Jeg tok også en telefon til fiskeren senere på kvelden for å sjekke at han hadde kommet trygt hjem. Det satte han pris på, noe vi synes er hyggelig. Det er fint å kunne være til hjelp.

Hvor lenge har du jobbet for redningsselskapet? – Jeg fikk et tips av en kompis for halvannet år siden om at jeg burde prøve meg som frivillig beredskapsvakt på redningsskøyta. Jeg trives godt på sjøen, og takket ja. Nå har jeg vakt hvert 12. døgn, men er her nede oftere enn det. Vi har samlinger her hver uke, som jeg pleier å være med på. Klarer ikke å holde meg unna.

Hva liker du best med jobben? – Det må være miljøet. Vi er om lag 50 personer som gjør dette frivillig, og det synes jeg er fantastisk. Vi blir godt kjent, samtidig som vi får gjøre noe givende sammen. Flesteparten av oss stortrives på sjøen, og har gjerne koner eller samboere som ikke er fullt så glade i det, så det blir litt som en hobby og.

Drar dere mye ut på sjøen i desember? – Nei, mest når vi har øvelser. Og godt er det. Vi drar ut omtrent 120 ganger i året, og en stor del av hendelsene skjer på sommeren. Men når det er sagt er det ekstra viktig at man har redningsvesten på om vinteren, og ikke bare har den liggende i båten. På denne årstiden, med bitende kulde og sterk vind, skal det ikke så mye til før man kan havne over bord. Vinden kan fort ta et uventet tak, og da gjelder det å være klar.

Hva liker du best med julen? – Etter at jeg et år i forbindelse med jobben måtte feire jul alene på et hotellrom i Makedonia, er tid med familien absolutt det jeg verdsetter høyest med denne høytiden. Ellers er jeg veldig glad i juletorsk, men der er ikke barna like enige i, så det blir ribbe på oss.