— Massasje får ut slaggstoffene i kroppen. Blodsirkulasjonen øker, og det styrker immunforsvaret så ungene blir mindre syke, forteller fysioterapeut Myriam Strømman.

På gulvet i aerobicsalen på treningssenteret hennes i Lillesand ligger syv babyer og gir fra seg henrykte gledeshyl. Fornøyde mødre masserer de små babyføttene under veiledning fra Strømman.

— Det er første gang vi prøver babymassasje, og det ser jo ut som om han liker det, sier mamma Tone Lindtveit og titter ned på åtte uker gamle Tor Henning, som nyter mammas lette berøring.

Hver mandag i fire uker skal mødrene i Lillesand lære hvordan hele den lille babykroppen skal masseres. I går var første kursdag, og da var det søte, små føtter og bein som skulle strykes og forsiktig knas. - Dette må jo være som å komme til himmelen, sier Lene Heia, mamma til Nora Fauske Heia på snart fire måneder, som smiler og spreller fornøyd med beina.

— For små babyer virker massasje beroligende. Nærhet og kos er livsviktig for de små individene, og gjennom massasje lærer foreldrene å kommunisere med barnet sitt uten å bruke ord. Berøringen gir babyen følelsesmessig stimulanse, og gjør foreldrene mer bevisst på barnets kroppsspråk, forklarer Myriam Strømman.

— Massasje er veldig bra for babyer med kolikk, babyer som liker å ha hodet bare til den ene siden og for tidlig fødte barn.

Utover i kurset vil foreldrene lære teknikker som er bra når babyene er forkjølet, og banketeknikker for å få ut slim. Siste del av massasjekurset er massasje av ansiktet, noe som kan være nyttig når babyene begynner å få tenner.

— En må først finne roen selv. Massasjestunden skal være koselig, og en må bare være fokusert på babyen, sier Strømman.

Massasjeteknikkene foreldrene lærer på babyene kan gjerne også brukes på større barn, for eksempel hvis de har luftsmerter eller forstoppelse. Fysioterapeuten forteller om sin lille datter som vil at mamma skal massere henne på magen når hun har vondt.

Etter en liten time med berøring og stryking, begynner et par av de små å bli litt utålmodige, men de syv babyene har vært bemerkelsesverdig stille hele kosestunden.