KVINESDAL: — Det var en ære å få synge for besteforeldrene mine. Jeg har enormt stor respekt for dem, og er ufattelig glad i dem, sa barnebarnet Mariell Edvardsen etter at hun hadde hyllet gullbrudeparet med religiøs sang akkompagnert av elektriske gitarer og band fra scenen i forsamlingshuset i Sarons Dal.

— Det var godt at du ga oss litt trøkk, Mariell. Det er fint å se at de yngre generasjonene kan hylle Jesus på sin måte, sa konferansier Bjørn Bergmann etter fremførelsen.

— Jeg vil gjerne prøve å gå i fotsporene til besteforeldrene mine, men på min egen måte. Gjerne gjennom sang, kunne Mariell Edvardsen fortelle Fædrelandsvennen etterpå, og avslørte at et stort ønske er å få være med besteforeldrene på misjonsturer ute i verden.

Mange gode ord

Storsalen er fylt av over 2000 mennesker, unge som gamle synger med i lovsang. Begivenheten blir behørig dekket av flere filmkameraer og alt som skjer på scenen blir vist på to digre storskjermer. Midt på scenen sitter hovedpersonene Aril og Kari Edvardsen. De giftet seg i mai 1956 bare 17 år gamle, og måtte faktisk søke kongen om lov. Det fikk de, og 50 år senere blir de feiret i Sarons Dal, trossamfunnet som de sammen har skapt. Denne uken er Sarons Dal stappfull av pinsevenner som deltar på årlig sommerstevne. Søndagen var satt av til å hylle grunnleggerne.

— Vi er jo ikke så vant til å feire ting her i Sarons Dal, men nå er det viktig å gjøre det. Aril og Kari har født og båret frem Sarons Dal. Dette er blitt født i hjertene deres. Jeg vet ikke om noen som fortjener en feiring mer enn disse to, sa kveldens konferansier etter at hovedpersonene hadde ankommet scenen akkompagnert av «Deg være ære» på trompet og trampeklapp fra salen.

Snart skulle lykkønskninger og gode ord fra flere kringkastes på storskjermene: Jens Stoltenberg, Erik Solheim, Kjell Magne Bondevik, Berge Furre, Erling Borgen, Dagfinn Høybråten, biskop Ole Kristian Kvarme hadde alle mange gode ord og hjertelige gratulasjoner.

— Aril Edvardsen er en mann med fantastisk stor appell. Det står det stor respekt av. Jeg blir inspirert av en mann som klarer å inspirere så mange, kunngjorde Jens Stoltenberg i telegram til gullbrudeparet.

— Jeg håper dere får mange flere å sammen. Sammen er dere dynamitt, sa Kjell Magne Bondevik, og la vekt på at uten Kari ville nok ikke Aril fått utrettet så mye.

Ingen gaver

Sarons Dals eget tv-team hadde tatt turen til Oslo i forkant av feiringen og møtt flere høye herrer. Berge Furre kunne fortelle om tid sammen med Aril Edvardsen i ungdomstiden. De møttes i egenskap av at de begge var militærnektere. Furre dro paralleller mellom Aril Edvardsen og Hans Nilsen Hauge:

— Aril har absolutt en plass i historien. Hans Nilsen Hauge spredde det kristne ord til hele Norge. Aril sprer ordet til hele verden, sa Berge Furre.

— Husk: størst av alt er kjærligheten, var Erling Borgens siste ord til gullbrudeparet i sin hilsen.

Deretter var det ordføreren i Kvinesdal, Odd Omland sin tur. Han overrakte blomster og en sjekk på 5000 kroner i gave til Sarons Dals prosjekter i utlandet.

— Aril Edvardsen har satt Kvinesdal på kartet. Han er Kvinesdals store sønn, erklærte ordføreren og snakket videre varmt om Aril Edvardsens rolle som brobygger og fredsskaper.

En viktig del av feiringen var innsamling av kollekt. Gullbrudeparet ønsket seg ingen gaver, men ville heller at gjestene skulle gi penger til deres hjelpeprosjekt.

— Vi trenger mange penger for å få gjennomført dette. Vi satser på 20 millioner. Vi vet ikke hvor det skal komme fra, men det kommer, forsikret Aril Edvardsen.