OSLO: Det er blant annet førsteamanuensis, Truls Raastad ved Norges Idrettshøgskole som har forsket på spørsmålet: Skal man trene flere serier eller skal man ta seg maksimalt ut i én serie for å få best effekt?

Raastad mener svaret ligger midt i mellom.

I studien Effekten av treningsvolum (antall serier) på økning i styrke og muskelmasse tok de for seg 21 menn i alderen 20 — 40 år. Felles for dem alle var de hadde et dårlig treningsgrunnlag før de begynte med styrketrening.

Samme effekt med kun en serie

Studien viste at menn oppnår samme eller økt effekt av muskelstyrke og muskelmasse i overkropp når de trener med kun én serie i hver øvelse.

— Dette gjelder først og fremst for de som ikke har trent noe særlig styrke tidligere og som ønsker å øke maksstyrken og muskelmassen, sier Raastad til forskning.no.

Han sier likevel at i løpet av et år med regelmessig trening, må man nok regne med å øke antallet repetisjoner etterhvert for å oppnå likt resultat.

Flere serier for beina

For beinmuskulaturen derimot, var det en klar fordel å trene med tre serier fremfor én serie. Både økningen i muskelstyrke og økningen i muskelstørrelse var dobbelt så stor hos de som trente med tre serier i beinøvelsene, skriver forskning.no

Forklaringen ligger i at overkroppen er mer sensitiv for testosteron enn beina, og dermed ikke trenger å stimuleres så mye for å få økt muskelvekst.

Siden studien kun er utført på menn, vet man foreløpig ikke om resultatene også gjelder for jenter.