AGDER: Regjeringen har i år innført et nytt våpenamnesti. Det starter onsdag 1. mars og varer til og med 31.mai.

Eiere av ulovlige våpen kan i løpet av disse månedene levere våpen til politiet, uten å risikere straff.

- Vi anslår at det er over 6000 uregistrerte våpen i Agder, og vi håper at mange som besitter ulovlige skytevåpen nå benytter seg av muligheten til å ordne opp uten å bli straffet, sier leder Felles enhet for utlending, forvaltning og sivil rettspleie, Magnus Andreassen i en pressemelding.

Kan leveres i hele distriktet

Andreassen minner om at våpen fra dødsbo og arv må registreres på ny eier.

Alle lensmannskontorene i Agder tar imot ulovlige skytevåpen.

Man kan blant annet søke om å beholde våpenet eller levere det inn for destruksjon. Man også søke om midlertidig tillatelse og registrering slik at våpenet kan selges videre.

Topper våpenstatistikken

Aftenposten skrev tidligere i februar om nye tall fra politiets våpenregister. Det viser at Agder er ett av to distrikter som befinner seg øverst på våpenstatistikken i Norge.

99736 våpen er registrert på 33164 eiere i distriktet. Totalt er 1,329 millioner private skytevåpen registrert i Norge, skriver Aftenposten.

– En risiko for samfunnet

Da regjeringen opplyste om våpenamnestiet tidligere i vinter, sa justisminister Per Willy Amundsen (Frp) at han venter at flere tusen våpen vil bli levert inn.

– Ulovlig våpenbesittelse utgjør en risiko for samfunnet. Erfaringer viser at våpenamnesti er et godt virkemiddel for å redusere antallet uregistrerte skytevåpen, sa Amundsen til NTB.

Tidligere har det vært våpenamnesti i 2003/2004 og 2008. Ifølge NTB fikk politiet inn 35.000 og 7.000 skytevåpen.