AGDER: — Bemanningen i helgen var fullstendig uforsvarlig i vestre del av Agder. Jeg synes også den vitner om uansvarlighet fra de som har ansvar. Jeg stiller meg svært undrende til at ledelsen i Agder politidistrikt mener helgas bemanning var forsvarlig i vest, sier hovedtillitsvalgt ved Kristiansand politistasjon, Geir Iversen.

Blankt avvist

Torsdag i forrige uke skrev Fædrelandsvennen at det i perioder denne helga ikke ville være patruljer ledig til utrykning vest for Søgne. Dette ble totalt avvist av politistasjonssjef i Mandal, Bjart Gabrielsen, dagen etter.

— Denne helgen er vi godt innenfor det vi anser som forsvarlig politidekning, sa Gabrielsen til fvn.no.

**Les også:

Uten politi i halve Vest-Agder

— Politidekningen er forsvarlig

Storberget tilbakeviser tall om lite politi**

Fædrelandsvennen vet imidlertid at Mandal politistasjon ikke klarte å fylle vaktplanen lørdag formiddag og natt til mandag. For å dekke opp hullet måtte Kristiansand avse én av tre patruljer til å dekke opp Mandals-regionen i disse tidsrommene.

— Tillitsmannsapparatet mener denne måten å løse bemanningsproblemet på er så graverende at vi har skrevet avvik på saken. Jeg har også sendt et brev til politimesteren hvor vi påpeker den håpløse bemanningssituasjonen, sier Iversen.

- Helt forsvarlig

Politistasjonssjef Gabrielsen mener på sin side at løsningen var helt forsvarlig.

— Politifolk fra Kristiansand, eller Agder for øvrig, kan yteden samme tjenesten som politifolkfra Mandalen driftsenhet.Denne patruljeforskyvningen er til forå løsemidlertidige fravær på tjenestestedene, sier Gabrielsen.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med kilder i politiet som ikke kan huske at Mandal politistasjon har vært uten egen politistyrke tidligere helger.

Konsekvensen av at en patrulje ble satt til å dekke opp Mandal, var at det kun ble to patruljer igjen i Kristiansand. Disse skulle dekke Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Kristiansand og Randesund. Passe på omkring 100.000 mennesker med andre ord. Lørdag på dagen skjedde det blant annet et personran, flere arrestasjoner, mange innbrudd, samt en hyttebrann i Søgne.

— Å tappe Kristiansand og omegn for en politipatrulje på denne måten går hardt ut over tjenesten. Det gjør at flere politioppgaver ikke kan løses. Dette igjen fører til stor slitasje på arbeidsstokken som allerede er hardt presset, sier Iversen.

Uten politifolk

Også i Lister-regionen har Fædrelandsvennen fått på det rene at det ikke var patruljer på jobb natt til mandag. Driftsleder Anne Margrethe Ruud i Agder politidistrikt vil ikke kommentere dette.

— Det gjør jeg ikke av politimessige hensyn. Det jeg kan si er at bemanningen var forsvarlig, sier Ruud.

Hun innrømmer likevel at det er vanskelig å fylle vaktplanen om dagen.

— Det er ikke den fleksibiliteten som før. Tjenestemenn verner om sin fritid, noe de er i sin fulle rett til, sier Ruud.

Underbemannet

I Arendal var også bemanningen, ifølge flere kilder i politiet, totalt uforsvarlig. Store deler av helgen var det kun én patrulje på fra Arendal politistasjon, mens det i forbindelse med overlapping var noen flere mannskaper på jobb. Vanligvis regnes tre patruljer på jobb som normal bemanning.

— Det er riktig at vi hadde en del lavere bemanning enn normalt. Samtidig er det opp til operasjonsledelsen å omdisponere mannskaperdersom det oppstår større behov enkelte steder.Den tidvis reduserte bemanningen gjør at vi må prioritere de viktigste politioppdragene, sier konstituert politistasjonssjef, Erik Haugevik.

Fædrelandsvennen erfarer at vaktplanen i Arendal ofte blir reddet av utstrakt bruk av overtid. Denne muligheten har ikke stasjonssjefen i disse dager.

— Det er langt vanskeligere å få kabalen på plass ettersom politifolkønsker å verne om fritiden sin. Jeg kan derfor ikkesi at vi har en normalsituasjon.Vi må i hverdagenbruke mer tid på å planleggeog prioritere oppgavene, sier han.

- Tilfredsstillende

Politimester Kirsten Lindeberg fastholder at bemanningen er forsvarlig.

— Både før og etter denne helga har de ulike driftslederne, operasjonsledelsen og meg hatt en løpende dialog om bemanningen. Vi har hatt en tilfredsstillende bemanning, og skal ha det, sier Lindeberg.

— Er det forsvarlig at to politifolk dekker opp to regioner med omkring 60.000 mennesker?

— Jeg vil ikke kommentere de enkelte enheter. Vi ser hele Agder politidistrikt under ett, og ut fra det sørger vi for en tilstrekkelig bemanning, svarer hun.