OSLO: — Vi drar samme ruten som Darwin dro på sin reise, sier evolusjonsbiologstudent Tore Oldeide Elgvin fra Kristiansand. Sammen med to medstudenter legger han tirsdag ut på en reise på et halvt år. De begynner i Sao Paulo i Brasil. Der setter de seg i en bil, drar nedover gjennom Argentina og opp igjen på vestsiden av kontinentet. Reisen avsluttes på Galapagosøyene, og der håper de å være den 12. februar, 200 år siden Darwin ble født.

Inspirasjon.

Motivasjonen er å spre viten og glede om naturvitenskap og evolusjonsteorien, og det har de tenkt å gjøre på NRKs nettsider. Der skal de blogge med både tekst, bilder og video gjennom hele turen. I tillegg vurderer NRK å lage en dokumentar fra turen. 2009 er Darwin-året, og det er derfor de drar akkurat nå.

— Det han opplevde på reisen var inspirasjonen til evolusjonsteorien. Den har endret verdens forståelse. Dessuten er det en del motstand mot evolusjonsteorien, noe som er en ekstra motivasjon for oss, sier han.

De begynte å jobbe med den store reisen for halvannet år siden, og fikk etter hvert blant annet med seg forskningsrådet. Reiseruta er lagt opp etter Darwins meget nøyaktige dagbøker fra hans egen reise.

— Hovedmålet er at de som følger oss får en forståelse av hva evolusjon er. Vi vil trigge interessen for naturvitenskap, sier Elgvin.

I går var han og reisepartnerne Jens Ådne Rekkedal Haga og Kjetil Lysne Voje hos NRK for å gå gjennom potensielle utfordringer på teknikksiden. De testet blant annet satelittoverføring, som fungerte helt fint – i alle fall på Marienlyst.

De tre biologene drar gjennom Brasil, Argentina, Chile, Peru, Bolivia og ender opp i Ecuador. Du kan følge dem på reisen her: www.nrk.no/darwin. Siden skal fungere i løpet av uken.