LYNGDAL: Ved 19.30-tida ble journalist Jarle R. Martinsen fra Mandal dermed fratatt kameraet sitt og vist 200 meter bort fra ulykkesstedet. Etter bortsendelsen har saken fått stor oppmerksomhet i flere medier, og sjefsredaktør Finn Holmer-Hoven gir i et leserinnlegg sin fulle støtte til Martinsen.

Journalisten var i Lyngdal for å dekke en vogntogulykke. En jente på 14 år ble sittende fastklemt inne i vogntoget etter ulykken.

— Først kom en politibetjent bort til meg og sa at jeg ikke fikk lov til å ta bilde av pasienten. Da svarte jeg at politiet ikke hadde noe med hva vi tar bilder av så lenge vi ikke er i veien, sier Martinsen.

Deretter hentet politibetjenten en annen betjent som gjentok det samme som den andre politibetjenten, hvorpå Martinsen gjentok sitt svar.

— Så ble han veldig aggressiv. Han tok meg i armen og førte meg bort. Han sa at hvis jeg ikke ville flytte meg, måtte han arrestere meg, fortsetter Martinsen.

Da svarte journalisten at det måtte han bare gjøre. Politibetjenten førte deretter Martinsen bort til politibilen og tok fra han kameraet. Det ble plassert i politibilen.

— Hva synes du om denne behandlingen?

— De etiske vurderingene er det vi som må gjøre. Jeg skjønner ikke at politiet gidder å bruke tid på slikt, svarer Martinsen.

Politiinspektør: - Forstyrret enormt Politiinspektør Jon Hermansen mener politiet ikke gjorde noe galt.

– Det hang ei jente opp-ned i vogntoget. Journalisten gikk helt oppi og tok bilde. Det er ikke vår oppgave å sensurere mediene, men denne gangen nektet han å fjerne seg, og forstyrret enormt. Han nektet å følge politiets pålegg, og da har vi lov å fjerne ham, sier Hermansen, og legger til:

– Jeg ga beskjed om at han skulle få tilbake kameraet sitt hvis han holdt seg unna.

Men Martinsen fremholder at han stod langt unna vogntoget da han ble bedt om å fjerne seg.

Politiinspektøren har aldri gått til slike skritt mot mediene før.

– Jeg har imidlertid opplevd fra tid til annen at journalister er veldig pågående. Men det må vi tåle, sier han.

Holmer-Hoven: - Vil få etterspill Fædrelandsvennen er svært misfornøyd med politiets behandling i dette tilfellet.

– Jeg oppfatter dette som en alvorlig hendelse hvor politiet griper inn i pressens arbeid og beslaglegger utstyr uten lovhjemmel. Dette vil få etterspill, sier sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven.

Han forteller at saken kommer til å bli påklaget, og han ønsker en uforbeholden beklagelse fra politiets side.

I et leserinnlegg på fvn.no skriver Homer-Hoven at politiet ville stoppe journalisten fra å ta bilde av når jenta skulle løftes ut av førerhuset. Dette oppfatter redaktøren som sensur av pressens arbeid, og han er helt uenig i denne avgjørelsen. Les resten av begrunnelsen under.

Nils Øy: - Har neppe kjent reglene Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils Øy, mener politiet handlet i beste mening.

– Politiet har ikke anledning til å ta journalistens utstyr, og dette står klart i politiets eget regelverk fra 1981. De har neppe kjent til hvilke regler de må forholde seg til, sier Øy.

I følge straffeloven kan politiet straffe pressen om de ikke fjerner seg når det blir forlanget. Denne bestemmelsen blir sjelden brukt. Øy forteller om en lignende episode i Moss for 15 år siden.

– Politiet tapte denne saken i Byretten, og journalisten ble ikke dømt. Dette er en parallell sak, sier Øy.