KRISTIANSAND: I går ble de 56 plassene på Meieritomta stengt av, fredag lukkes parkeringskjelleren med 170 plasser.

— Når 226 plasser forsvinner midt i sentrum, er det klart det blir merkbart. Det vil bli en god del mer «letetrafikk» i Kvadraturen, og større press mot gjenværende parkeringsanlegg, uttaler daglig leder Raymond Solaas i Kristiansand Parkeringsselskap.

Denne uka starter rivearbeidet for det nye, fem etasjers helse- og sosialbygget. Først om to og et halv til tre år åpnes en ny parkeringskjeller med 320 plasser for byens kunder.

Kjører forbi?

I mellomtiden blir det rift om parkeringsplassene, og de forretningsdrivende kan styre sin begeistring.

— Vi frykter vi kan miste noen hundre biler på toppene, det vil si på lørdager og i julehandelen. Om ikke vi klarer å skaffe midlertidige parkeringsplasser, vil vi nok merke at sentrumshandelen går noe ned, og at kunder velger å kjøre til Sørlandssenteret, uttaler daglig leder Harald Andersen i Kvadraturforeningen, som har 340 medlemsbutikker.

Han håper på et snarlig positivt vedtak i bystyret. I dag er det nemlig ikke tillatt å ta i bruk byggetomter til parkering i Kvadraturen.

— Men i første omgang må vi bli flinkere til å vise at det finnes ledige parkeringsplasser i ytterkantene, for eksempel på havna og NSB-området. Vi må ikke overdramatisere dette, det finnes ledige plasser. Tilbudet blir bare ikke like bra som tidligere, fremholder Andersen.

Mager trøst er at det blir 100 flere plasser når helse- og sosialbygget er ferdig. I november åpner også kjøpesenteret Sandens i «glassmagasinkvartalet», med 200 plasser under jorda.

— Situasjonen er ikke hyggelig, men kanskje noe man må forvente i en by som utvikler seg hele tiden, påpeker parkeringssjef Solaas.

Gammel vane

Parkeringsanlegget ved Meieritomta utgjør 15 prosent av alle plasser i indre del av sentrum, og har vært det mest populære av dem alle. Det finnes nå totalt 3800 p-plasser, av dem 2600 kommunale, i eller tett opptil Kvadraturen.

Mange har sin faste rute til parkeringstomta midt i sentrum, nå blir det mangt et skuffet fjes bak rattet.

— Dette er vår faste plass. Hvor skal vi nå dra og parkere, spør Sveinung Paulsen fra Jæren, som besøker Kristiansand med familien hver sommer – så også i går.

De peker på flere fordeler med Meieritomta:

— Lett å finne, sentralt midt i byen. Vi slipper å gå langt med ungene, forklarer firebarnsmor Magny Paulsen.

Parkeringsselskapet blir ikke økonomisk skadelidende. De får erstattet bortfall av inntekter fra byggherren, Kristiansand Næringsselskap.